Det blåste opp til mediestorm rundt Fredrik Skavlan, eller «nordavind fra alle kanter» som den populære programlederen selv kaller det i en kronikk i VG i dag, etter at han intervjuet Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson før påske i år.

I dag klokken ni skal intervjuet opp i Kringkastingsrådet etter at NRK har fått rekordmange 3.600 klager på intervjuet av de sykemeldte SD-politikeren.

Les også: Skal vurdere 3.600 Skavlan-klager

Kritikken, som Skavlan i dag skal svare på, har gått på at han var for aggressiv i møte med den innvandrerkritiske politikeren, gjorde for mange avbrytelser, forskjellsbehandlet en fortsatt sykemeldt Åkesson sammelignet med andre politikere som er gjester i programmet og blandet programsjangere.

Flere politikere som Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg fra Fremskrittspartiet reagerte også kraftig på intervjuformen til Skavlan.

Les også: - Hans hatefulle smil og avbrytelser var klare og tydelige

Men flere ledende medieprofiler sier til Aftenposten at de mener saken aldri burde vært behandlet i rådet og heller gått til PFU.

- I Norge har vi sannsynligvis et av verdens beste instanser for behandling av etiske saker, nemlig Pressens Faglige Utvalg. Det er en funksjon vi bør beskytte, men Kringkastingsrådet forstyrrer dette bildet, sier Sven Egil Omdal til Aftenposten som selv har sittet i PFU.

Omdal mener det mest problematiske med Kringkastingsrådet er at de behandler enkeltsaker basert på klager fra publikum.

Også Helge Rønning, professor emeritus i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, er kritisk og mener rådet bør trekke opp «de lange linjene for NRK» og ikke diskutere enkeltprogrammer. Han mener hele rådets fremtid bør diskuteres.

I dagens VG-kronikk svarer altså Fredrik Skavlan, som også skal være til stede under rådets behandling av saken, på mye av kritikken.

- Mange vil i teorien være enige om at NRK har et særskilt ansvar utover det å underholde. At vi også skal utfordre, engasjere, overraske og provosere. Problemene oppstår når vi faktisk gjør det, skriver Fredrik Skavlan i dagens VG.