Den tunge og dyre satsingen på VGTV har ikke helt innfridd de økonomiske målene VG-ledelsen satte for 2015. Dårligere annonseutvikling enn ventet for VG i web-tv-markedet fører til at mediehuset kutter kostnadene noe.

- Ja, vi må justere kursen litt. Vi har ikke fått den digitale reklameveksten vi budsjetterte med, selv om trafikkveksten for VGTV er på 50 prosent.  Det er nok flere grunner til denne utviklingen. Facebook har begynt med videoannonser og tar en del av markedet, YouTube er også en stor aktør. Inntil nå har det gått bra for oss, men vi ser at VG møter et tøffere marked, sier sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen i VG til Kampanje.

Det skjer samtidig med at de største reklamekjøperne tidligere i dag la frem sine reklametall for årets første kvartal. Ifølge mediebyråenes reklamestatistikk kommer det frem at at veksten på nett-tv ikke er hva den en gang var. Web-tv som reklamekanal vokste i 2014 med hele 20 prosent. Etter at årets tre første måneder er tilbakelagt i år er veksten på ni prosent.

Les også: Reklamesmell for tv-kanalene

Markedet for nett-tv-reklame drives i all hovedsak av aktørene VG, TV 2 og Dagbladet og anslås å ligge på godt over 300 millioner kroner. Men også nye aktører som Facebook og Google-eide YouTube tar et stort jafs av kaka.

- Jeg er overrasket
Han legger ikke skjul på at dårligere reklamesalg på VGTV kommer som en overraskelse.

- Ja, jeg er faktisk overrasket. Samtlige rapporter fra hele verden sier at reklameomsetningen på web-tv skal vokse. Muligens er dette bare en tidsforskyvning, for vi var litt tidlig ute med vår satsing på web-tv, sier Pedersen.

Den siste tiden har Kampanje skrevet om større nedskjæringer i Egmont, Aller og Dagbladet. Det er ingenting som tyder på at kuttene i VG blir så omfattende.

- Foreløpig har noen sluttet og kanskje flytter vi noen stillingshjemler. Også VG må hele tiden ha et øye på kostnadene. Vi har ikke en ubegrenset tilgang til ressurser, sier VGs publisher.

Artikkelen fortsetter.

- Det skjer mye og det skjer raskt. Ikke vet jeg om VG har en egen Apple Watch-desk om et halvår. Det er ikke lett å spå.

Lager ny VG-redaksjon
Samtidig med at VG trimmer kostnadene, er en større omorganisering av mediehusets redaksjon på gang. Førstkommende mandag er det allmøte i Akersgata 55 om den nye VG-organiseringen. Det bekrefter Torry Pedersen overfor Kampanje.

Han vil imidlertid ikke kommentere detaljene i planene nå, men forteller at det er den raske medieutviklingen som er bakteppet for endringene.

- Vi må prøve å få til en organisasjon som er optimalt tilpasset utviklingen. Vi treffer ikke 100 prosent hver gang vi gjør slike endringer. Sist gang vi endret redaksjonen var for ett par år siden og vi må nok gjøre det med jevne mellomrom fremover. Det skal bidra til at vi når våre tre hovedmål, som er å få ut nyheter kjapt, sette dagsorden og øke inntektene fra brukerbetaling, sier Pedersen.

- Dramatisk endring
- Hvordan tror du de ansatte vil oppfatte ditt budskap på allmøtet mandag, som dramatisk eller offensivt?

- Jeg tror de mener at vi i VG er fremoverlente. Samtidig erkjenner man at medielandskapet er i dramatisk endring.Vi ser hver eneste dag tall for hvor mange som leser VG på mobilen og vi ser at tallene stiger. Vi ser at stadig flere deler vårt innhold i sosiale medier. Vi må tilpasse oss endringene.

Selv Pedersen lar seg forbløffe av den rivende utviklingen i mediemarkedet.

- Det skjer mye og det skjer raskt. Ikke vet jeg om VG har en egen Apple Watch-desk om et halvår. Det er ikke lett å spå, sier han.

Etter sendeskjema
Mange ble overrasket da VG valgte å satse mye penger på å bygge opp en linær nyhetskanal i fjor. Fem måneder etter at kanalen gikk på lufta, gir Pedersen følgende status for kanalen:

- Vi ligger litt under det som var våre forventninger til markedsandel i seermarkedet. Etter sine tre første måneder hadde TV 2 Nyhetskanalen en andel på 0,3 prosent men VG ligger på 0,2 prosent. Den gang var det 15 riksdekkende kanaler, nå er det 24. Vi var ekstremt realistiske da vi laget prognosene for kanalen. For oss er det digitale og satsingen på levende bilder som er det vesentlige, ikke det lineære, påpeker Pedersen.

Les også: Vil vinne nyhetskrigen om ungdommen

Les også: VGTV setter nettrekord – samler smuler på lineær-tv

I februar uttalte Torry Pedersen til Kampanje at VGs papiropplag faller raskere enn det han hadde sett for seg. Derfor er det høytrykk på å skape nye digitale inntektsstrømmer. For ett år siden sa Pedersen til Kampanje at VG «har fem år på å bli et heldigitalt mediehus som også utgir papiravis».  Av den samlede omsetningen på 2,009 milliarder kroner i fjor, kom 1,292 milliarder kroner fra papiravisen og 717 millioner fra VGs digitale kanaler. Overskuddet var på hele 328 millioner kroner.

Les mer: - Papirfallet større enn ventet