Kort tid etter at livestream-appen Meerkat var IT-bransjens store yndling, er det nå Periscope, Twitters svar på fenomenet, som nyter mest omtale. Prinsippet er det samme: Med mobilkameraet og et par enkle trykk kan man sette opp og starte en direktesending med et potensielt stort nedslagsfelt. Fordelen til Periscope er en tettere integrasjon med den følgermassen man allerede har bygget opp på Twitter.

Da en brann brøt ut i East Village i New York i mars, flokket folk til stedet for å sende video av tragedien direkte til sine følgere via Periscope og Meerkat. Norske brukere har foreløpig hatt større sjanse til å ta del i en togtur, enn innflyving eller en middag. Norske medier har så langt vært avventende, med et par unntak. For NRKs del er det en grunn til det, ifølge sosiale medier-sjef Ingeborg Volan.

- Det vi synes er veldig interessant er fenomenet livestreamet video med innebygd sosiale interaksjon, om det skjer på Meerkat eller Periscope eller et annet sted. Det skjer en spennende bevegelse og den følger vi med på, men det har noen åpenbare problemstillinger, sier Volan til Kampanje.

- Den ene er at vi ikke får arkivert videoene eller brukt det igjen i nettsaker. Verre er det at interaksjonen skjer live og umoderert. Som publisist gjør det oss litt betenkt. Vi har ikke kontroll over hva som skjer direkte ut på en NRK-kringkasting.

- Betyr det at dere ikke har tatt den særlig i bruk i NRK?

- Vi gjør noen forsøk rundt omkring. Jeg har ikke full oversikt, men vi har ingen sentralstyrte Periscope-stunt i NRK.

Langt unna app-toppen
Til tross for at Periscope kjapt har blitt en snakkis i enkelte kretser, er det langt til toppen av app-listen. Foreløpig finnes appen kun på iPhone, og der ligger den ikke blant de 150 mest nedlastede appene i Norge. Det kan til dels skyldes at man må ha en Twitter-konto for å bruke tjenesten.

- Twitter er en veldig liten tjeneste, i hvert fall i Norge. Når et av de store sosiale mediene får denne funksjonaliteten integrert i tjenesten sin, for eksempel Snapchat, Instagram eller Facebook for den saks skyld, da er man inne på noe interessant. Men det hjelper fortsatt ikke oss med de andre problemstillingene som er der. Vi skal være en god publisist med etterbruk av det materialet vi lager.

- Folk strømmer stort sett ting som togturer, innflyvinger og spaserturer. Dette er sakte-tv?

- Det har du helt rett i. Sånn sett kan man si at vi var først ute da vi hadde Sommerbåten minutt for minutt med chat på siden av. Sånn sett føler vi at vi har vårt på det tørre, ler Volan.

- Ikke en døgnflue
VGs sosiale medier-sjef Øyvind Solstad har stor tro på konseptet og at det kan bli et viktig verktøy for journalister og mediehus.

- Ja, jeg tror faktisk det. Om ikke akkurat den appen, så tror jeg tankegangen er utrolig viktig. Livesending på mobil har vi hatt lenge, men hele forskjellen er at man kan koble dette rett inn i det sosiale nettverket ditt. Det gjør at Twitter-kontoen blir uendelig mye mer verdt. Jeg vedder en Bugg på at Facebook kommer med noe tilsvarende innen ett år. Dette kan de ikke bare sitte og se på.

Han ser for seg at appen egner seg godt til å bruke i forkant av sendinger og som et verktøy til å hente inn informasjon.

- Jeg tror mediehusene må bruke det som et oppspill til en sending, crowdsource artikler eller vise en annen side av noe man får i en annen form et annet sted.

- Du tror ikke dette blir en døgnflue som Yo! og Ello ble?

- Men hva var det? Yo! var bare en ren gimmick og Ello var Facebook, bare mye døllere. Det hadde jeg aldri noen tro på. Her kan hvem som helst sende live til alle i verden. Man må ha en Twitter-konto, men det er det mange hundre millioner mennesker som har. Jeg tror ikke dette er en døgnflue.