I et VGTV-innslag ringer programleder Mads A. Andersen opp kommentarfelt-deltakere som har kommet med det VG mener er oppsiktsvekkende kommentarer om båtflyktningene i Middelhavet. Mens noen legger på røret, forsøker andre å forklare meningene sine - med vekslende hell.
Mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener det ikke kommer tydelig frem av sendingen at alle som blir oppringt informeres om at samtalen blir tatt opp og publiseres.
- Selve ideen har jeg ingen problemer med, at man konfronterer folk som bruker kommentarfeltet til å spy ut hat og menneskeforakt, men presseetikken sier at folk skal vite når de blir intervjuet og de skal vite at det de sier kan bli sitert, sier Omdal til Kampanje.
I Vær varsom-plakatens paragraf 3.3 står det at det er god presseskikk å gjøre premissene klare i intervjusituasjoner og ellers overfor kilder og kontakter.
- Det kan godt hende VG har sitt på det tørre, men det kommer ikke tydelig frem av sendingen som jeg så i går. I noen av samtalene så kommer det frem at det vil blit tatt opp, men i flere av samtalene er det ikke tydelig at dette blir publisert, fortsetter han.
Les mer: PFU: - Har fått klager
- Åpenbart at det er intervju
Ansvarlig redaktør Torry Pedersen sier til Kampanje at alle de fire oppringte ble tilstrekkelig informert om at VG var på tråden, at samtalen ble tatt opp og at et intervju ble gjennomført.
- Dette er lesere som har skrevet sine meninger under fullt navn i VGs kommentarfelt. Vi mente det var journalistisk interessant å følge opp dette ytterligere i et program på VGTV. Det som skjedde var at Mads A. Andersen ringte opp fire personer der han gjorde personene oppmerksomme på at han ringte fra VGTV og at han fortalte at han hadde en sending på gang. Så var det to personer som benyttet seg av sin soleklare rett til ikke å kommentere sine meninger ytterligere. Det er helt legitimt, sier Pedersen.
- De to andre valgte å utdype sine meninger og de kom med resonnementer som var interessante i sin kontekst. Begge to fikk snakke ut og de ble ikke møtt med aggressivitet eller avbrytelser. Jeg mener dette er tydelig nok. Når en VG-journalist ringer og sier at han har «en sending» og at «samtalen blir tatt opp», er det åpenbart at et intervju finner sted, sier Pedersen til Kampanje.
- Krav på å bli tatt på alvor
- I programmet på VGTV poengterte du at folk som kommenterer artikler går inn i den offentlige samfunnsdebatten og dermed må ta konsekvensene av det. Men tror du alle som ytrer seg i nettavisenes kommentarfelt og i sosiale medier i tilstrekkelig grad begriper at de da befinner seg i de offentlige rom?
- Da må jeg svare på vegne av VG. Jeg tror at leserne som skriver i kommentarfeltene vet at mange leser VG, jeg tror mange vet at vi har 2,4 millioner lesere daglig. De som benytter seg i kommentarfeltene vet at deres meninger blir eksponert for Gud og hvermann. Jeg tror kunnskapen om dette er utbredt blant våre lesere og de som jevnlig kommenterer artikler. Dette er mennesker som aktivt begir seg inn i debatten med sine synspunkter. Da har de krav på å bli tatt på alvor.
Kan komme flere sendinger
- Vil det komme flere VGTV-sendinger der lesere som har ytret seg i kommentarfeltet blir oppringt og intervjuet?
- Det vil nok ikke skje daglig, men jeg mener det er viktig at ulike meninger i politisk betente saker blir belyst. Da er det helt relevant at VGTV har debattprogrammer der folks meninger blir trukket inn, sier Pedersen.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har allerede mottatt klager fra lesere på sendingen. Det bekrefter generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk presseforbund overfor Kampanje.
- Vi har fått klager, men ikke fra noen av de berørte, sier hun.
PFU må normalt få klager fra berørte før de eventuelt velger å behandle saken. Løken Stavrum vil derfor ikke selv gi en vurdering av saken.
- Men jeg er ikke overrasket over diskusjonen. Det lå i dagen at det måtte bli diskutert, sier hun.
Forberedt på PFU-klage
VG-publisher Torry Pedersen er forberedt på at VGTV-programmet kan bli klaget inn for pressens eget selvjustisorgan.
- Det kan hende. Reaksjonene har vært alt fra hyllest til fordømmelse. Veldig mange synes dette er bra, mens andre ikke liker innslaget. Det er ingen tvil om at programmet har en viss kontroversialitet. Samtidig er det interessant at en sak som handler om at enkelte nordmenn under fullt navn mener vi skal la båtflyktningene drukne blir en diskusjon om presseetikk.
Kommentér