15. januar kunne Kampanje melde at Roger Hansen gir seg som administrerende direktør i Aller Media Norge. Samme dag slo styreleder Erik Aller fast overfor Kampanje at jakten på ny Aller Media-sjef skulle skje utenfor mediekonsernet.

Etter det Kampanje forstår skal Aller-familien ha funnet den nye konsernsjefen. Roger Hansens arvtager vil etter det Kampanje kjenner til bli presentert i løpet av kort tid. Det bekreftes langt på vei av styreleder Erik Aller.

- Det vil snart vil komme nyheter om Rogers Hansens erstatter, sier Aller til Kampanje.

Oppdatert 12.20: Etter at artikkelen ble publisert bekrefter Aller at Dag Sørsdahl blir ny administrerende direktør i Aller Media Norge.

Les mer: Blir ny toppsjef i Aller Media

Kjøper ut investor
Det 140 år gamle danske bladdynastiet styres i dag av Bettina, Katinka, Susanne og Erik Aller, som alle er av femte generasjon. Midt oppe i jakten på ny Aller Media-sjef, har familien gjennom sitt selskap Aller Holding bestemt seg for å kjøpe ut den eksterne investoren Rella Holding for 1,7 milliarder danske kroner. Det tilsvarer to milliarder norske kroner. Hvorfor Aller-familien bruker så mye penger på å bli kvitt en ekstern investor som med sine b-aksjer er uten stemmerett og innflytelse over konsernet, er et åpent spørsmål. Men Rella Holding, som er den eneste aktøren utenfor familien som eier aksjer i medieselskapet, har mottatt utbytte på til sammen 215 millioner norske kroner de siste fem årene. Handelen må godkjennes av generalforsamlingene i Rella Holding og familieeide Aller Holding. Går alt etter planen, blir transaksjonen gjennomført innen 1. juli.

- Dette er en ren finansiell transaksjon, sier Erik Aller sier til Kampanje, og minner om at selgeren Rella Holding er et børsnotert selskap og at han dermed ikke kan kommentere handelen ytterligere.

Rella Holding ble stiftet i 1991 av en gruppe investorer for ett eneste formål: å kjøpe opp B-aksjer i Aller. I 2006 ble selskapet notert på København-børsen, og har i dag drøyt 1500 mindre andelseiere. Femte generasjon av familien Aller holder konsernet i et jerngrep, til tross for at de bare eier 16 prosent av aksjene. Det kan de gjøre fordi deres aksjer tilhører de 25 prosentene som er stemmeberettigede A-aksjer, mens de resterende 75 prosentene er B-aksjer uten stemmerett.

Les mer: Slutter som Aller-sjef

Les mer: Leter etter ny sjef utenfor Aller-huset

Utenfor mediebransjen
Det sies at Aller-familien aller helst rekrutterer i egne rekker til toppstillinger i Aller Media. Nå vet vi at de har tenkt utenfor boksen. Etter det Kampanje forstår er det ikke usannsynlig at Aller Medias nye sjef hentes utenfor den tradisjonelle mediebransjen. Danskeide Egmont Publishing, som er Norges største bladutgiver, ansatte Espen Asheim som ny administrerende direktør etter Olav T. Sandnes, som ble ny TV 2-sjef. Asheim kom fra stillingen som konstituert konsernsjef i Bertel O. Steen Invest.

Etter det Kampanje erfarer skal Aller-familien ha bedt Roger Hansen sitte lengre enn planlagt. Årsaken er at hans etterfølger skal ha en oppsigelsestid på seks måneder. Men dette blir ikke bekreftet av styreleder Erik Aller eller Aller Media-ledelsen i Norge.

- Interessert i relevante oppkjøp
Den nye Aller Media-sjefen overtar et mediekonsern som i år vil omsette for nærmere to milliarder kroner, hvilket vil være ny rekord. De siste fem årene har Aller Media Norge og Aller Media i Skandinavia gjennomført en rekke oppkjøp. De største oppkjøpet skjedde i 2013 da det danske, familieeide medieselskapet sikret seg full kontroll over Dagbladet. Daværende eier - Berner Gruppen - bokførte en salgssum på 264 millioner danske kroner i sitt 2013-regnskap. Det tilsvarer 312 millioner norske kroner omregnet i dagens valutakurs. Familieeide Aller Holding overførte 354 millioner danske kroner fra sin velfylte pengebinge til Aller Media Norge for kjøpet av det norske mediehuset.

Erik Aller utelukker ikke nye oppkjøp.

- Vi er selvfølgelig alltid interesserte i relevante oppkjøp, men om der er noe på vei kan jeg ikke opplyse om, sier han til Kampanje.

Les også: Aller Media på vei mot to milliarder

Les også: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk