Polaris Media, hvor Schibsted er største eier, legger i morgentimene torsdag fram sitt resultat for første kvartal. Konsernsjef Per Axel Koch er dermed først ute av konsernene i vårens resultatrace. Han kan attpåtil skilte med  resultatfremgang i første kvartal i år etter en rekke krevende kvartaler. 

I første kvartal fikk Polaris et driftsresultat (EBITDA) på 30 millioner kroner. Det er  fem millioner kroner eller 22 prosent bedre enn i samme periode i fjor.

- Vi er godt fornøyd med resultatet og vår egen prestasjon i første kvartal, sier konsernsjef Per Axel Koch i en pressemelding.

Varsler nye kutt
Polaris Media har for lengst iverksatt store kostnadskutt. I 2015 og 2016 gjennomføres mer enn 160 millioner i nye resultatforbedrende tiltak. I morgentimene i dag varsler konsernet nedbemanning og kutt i Polaris Trykk. Færre oppdrag, prispress og generell tøff konkurranse i trykkerimarkedet tvinger mediekonsernet til å hente fram sparekniven.

- Med gjennomføringen av disse tiltakene og fortsatt noe bedre utvikling i annonsemarkedet vil Polaris Media kunne få resultatvekst i 2015, sier Per Axel Koch.

Her finner du alle rapporter om Polaris Media-resultatet for første kvartal

Digitalveksten fortsetter, lavere papirfall
Det er vekst i de digitale inntektene og kostnadskuttene som nå kompenserer for mer enn inntektssvikten i papiravisene. Dermed kan man snakke om et aldri så lite trendbrudd for mediekonsernet. For de siste par årene har Polaris Media, i likhet med en rekke andre konsern, ikke maktet å demme opp for papirfallet. Det skjedde altså i første kvartal.

Les også om 2014-resultatet: Tapte 99 annonsemillioner

Polaris Medias omsetning falt med tre prosent til 410 millioner kroner i første kvartal, en nedgang på 12 millioner. De papirbaserte annonseinntektene falt med åtte prosent i kvartalet, fra 152 millioner til 139 millioner. Nedgangen fortsetter som ventet for konsernets papiraviser, men fallet er ifølge Polaris mindre enn ventet og utviklingen er bedre enn i tilsvarende periode i fjor. Dette til tross for svakt marked innen annonsering av stilling og boliger. Snart kommer de øvrige mediekonsernene med sine kvartalsresultater, men det spørs om ikke Polaris har mindre papirfall enn konkurrentene.

Mobilen er raketten
Ikke overraskende er det på mobil veksten er størst. Trafikkveksten på mobil var på 35 prosent i første kvartal og annonseinntektene på mobil steg med 42 prosent . Men Polaris forteller i sin resultatmelding at de nå registrerer en bedre veksttakt på desktop også, der nettinntektene økte med ti prosent i første kvartal. Totalt hadde Polaris digitalinntekter på 57 millioner kroner i første kvartal, en økning på 17 prosent.

- Den digitale veksten drives av godt salgsarbeid og omfattende produktutvikling, skryter Polaris i børsmeldingen.

Opplagsinntekter på nivå med fjoråret. Polaris rapporterer om positive effekter av satsingen på digital brukerbetaling, den såkalte Pluss-løsningen, nye produktpakker og økte priser. Mediekonsernets opplagsinntekter i første kvartal var på 128 millioner kroner. som er likt med samme periode i fjor. Det til tross for at papiravisopplaget falt med fem prosent i kvartalet.

-  Vi ser positive signaler fra innføringen av Pluss-løsninger og nye produktpakker, særlig i Adresseavisen, Sunnmørsposten og Romsdal Budstikke, hvor abonnementsinntektene stabiliseres, opplyser Polaris.

Polaris Media 1. kvartal 2015:
Polaris Media Q1 2015    Q1 2014    Endr %
Omsetning 410 422 -2,8
Driftsresultat (EBITDA)  30  25 20
Resultat før skatt 15 -1 -

Alle tall i millioner kroner.

Les også: Ny sjefredaktør: - Dette må vi være best i verden på

Les også: Beverfjord sa nei til Adressa