I formiddag ble det klart at Radio Norge etter all sannsynlighet får nye eiere. Det britiske medieselskapet Bauer Media vil kjøpe den nordiske radiokringkasteren SBS Discovery Radio fra amerikanske Discovery Communications. Oppkjøpet avhenger av myndighetenes godkjennelse. I Norge eier selskapet Radio Norge, som i 2004 gikk på lufta under navnet Kanal 24.

Les mer: Discovery selger Radio Norge

Les mer: Radio Norge kan bli solgt

- Eierne avgjør
Administrerende direktør Lasse Kokvik i Radio Norge er svært godt fornøyd med eierskiftet.

- Vi synes det er en gledens dag. Bauer Media  driver langsiktig og har store ambisjoner. For Radio Norge blir det fantastisk  å være på et lag med et selskap som driver medievirksomhet  i 20 land og som står bak en rekke kjente merkevarer innen radio, sier Kokvik til Kampanje.

-  Fortsetter du som administrerende direktør i Radio Norge?

- Ja, jeg har ikke gjort meg noen betraktninger om å gjøre noe annet. Men dette avgjør eierne.

Han gir ros til nåværende eier, Discovery.

- Discovery har vært en god eier. De har tatt risiko og de har vært villige til å investere. Ikke minst innen DAB har Discovery bidratt med store investeringer. Jeg tviler på at det hadde blitt noe av DAB-satsingen uten deres involvering, sier Kokvik.

- Ingen kjøper millionsluk
I Kampanjes første sak om radiosalget ble Radio Norge omtalt som et «millionsluk».  Kokvik har liten sans for at Radio Norge beskrives slik.

- Ingen vil kjøpe et millionsluk. Jeg kjenner Radio Norge og Kanal 24s historie, men selskapet har vist bedring over tid og det gikk betydelig bedre i fjor, sier Kokvik, som overtok som administrerende direktør i Radio Norge for halvannet år siden.

 Også nåværende eier - anført av Discovery-sjef Harald Strømme - gir Kokvik og hans stab et realt skulderklapp for innsatsen.

- Lasse Kokvik og gjengen hans har gjort en fantastisk jobb med Radio Norge og SBS Radio de siste to årene. De har snudd en negativ trend når det kommer til resultater og lyttertall, og leverer i dag både gode resultater og bidrar til bransjens generelle vekst. Timingen er derfor god for å gi stafettpinnen videre. Og vi tror Bauer kan bygge videre på det gode arbeidet som er lagt ned i SBS Radio, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks, til Kampanje.

Tapte hundrevis av millioner
Radiokanalen fikk en ytterst trang fødsel da den under navnet Kanal 24 gikk på lufta 1. januar 2004.  Den riksdekkende radiokanalen har påført sine ulike eiere store tap. Kanal 24 tapte 480 millioner kroner i løpet av fire år. For TV 2 alene beløp tapet seg til 390 millioner kroner. Også etter at SBS kjøpte radiokanalen fra TV 2 i desember 2007, har milliontapene fortsatt år for år.

2013 ble et svært turbulent år for SBS Radio og Radio Norge. Først i april i 2013 fikk ledelsen grønt lys fra eierne i Discovery Communications til å satse videre på driften ved å forplikte seg til å bli med på utbyggingen av DAB-nettet i Norge, og dermed også få konsesjon til å sende på FM-nettet etter utgangen av 2013.

SBS Radio måtte gjennomføre store kutt i 2013, og totalt ble over 20 faste stillinger barbert bort. Det har kostet, ifølge SBS Radio-sjef direktør Lasse Kokvik, som tok over driften ved årsskiftet 2013/2014. Resultatet for 2013 viste et underskudd på 31 millioner kroner, som var en forverring på 13 millioner kroner fra 2012.

Ut av radio
SBS Radio hadde en driftsinntekt på 163 millioner kroner i 2013, ned 2,5 prosent. Reklameomsetningen falt med 1,7 prosent. Men det er også positive utviklingstrekk i årsregnskapet. Selskapet hadde en kommersiell markedsandel på 33,7 prosent i 2013, opp fra 30,7 i 2012.

I Norge er det MTG-eide P4 som er markedsleder og pengemaskin i det kommersielle radiomarkedet. I Sverige er det Discovery Radio som dominerer markedet. Selskapet har en marknadsandel på 65 prosent mens MTG Radio har 35 prosent.

Radiosalget skjer drøye to år etter at den amerikanske tv-giganten Discovery kjøpte SBS Nordic for 1,7 milliarder dollar.  Med på kjøpet fikk Discovery 12 tv-kanaler og 14 radiostasjoner i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Ifølge Dagens Media har det kommet inn bud på den Discoverys nordiske radiokanaler. Discovery, som er et typisk tv-konsern, ønsker åpenbart ikke å satse på radio.