Tidligere Costume-redaktør Vanessa Rudjord avslører i dag hva hun har hatt planer om etter at hun sluttet i motebladet. Nå lanserer hun en ny blogg om moter under navnet vanessarudjord.no.

- Vi kommer til å se store omveltninger på redaksjonelt innhold på nett. Jeg synes det er en utrolig spennende utfordring å få være en del av, sier Vanessa Rudjord til Kampanje.

Som redaktør i Costume var Rudjord en av landets mektigste moteredaktører. Motemagasinet til det svenske forlagshuset Bonnier ble under Rudjords ledelse Norges største med et opplag på i overkant 36.000 eksemplarer.

- Man blir ydmyk av å få jobbe med så fantastisk flinke folk, sier Vanessa Rudjord.

Sa opp i fjor
Men Rudjords redaktørgjerninger skulle også havne i medienes søkelys, ikke bare på grunn av opplagsveksten. Flere redaksjonelle valg og saker som stod på trykk i magasinet, havnet etter hvert i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av både interessekonflikter og rolleblandinger. Det var blant annet reportasjer for kleskolleksjonene til venninnene Pia Tjelta og Jenny Skavlan der Rudjord selv opptrådte  som stylist og en reportasje om egen leilighet samtidig som den lå ute på markedet for salg, i pressens eget selvjustisorgan.

Les også: Costume felles for venninnereportasje

I fjor sommer valgte Costumes sjefredaktør Vanessa Rudjord å si opp etter ni år i den norske motebransjen. I syv år var hun moteredaktør i Elle, før hun ble redaktør i nyoppstartede Costume. Hun har siden ikke valgt å kommentere fellelsene i PFU i særlig grad og hvorvidt det hadde sammenheng med at hun sluttet som redaktør i Costume.

Les også: Slutter som Costume-redaktør

- Tror du det vil være mulig å leve av denne bloggen? 

- Jeg er i gang med flere prosjekter som jeg skal drive med fremover, men har store ambisjoner for bloggen på sikt, sier Rudjord.

På spørsmål om hvilke «hvilke retningslinjer hun vil følge» for den nye bloggen, svarer hun:

- Jeg er overbevist om at det vil skje en enorm utvikling rundt måten blogger drives kommersielt fremover. Content marketing skremmer mange, men jeg tror det handler om måten man gjør det. Når samtlige norske bloggere spiser den samme yoghurten den samme uken, går jo det ut over troverdigheten. Jeg kommer ikke til å drive med den type reklame. Derimot vil jeg prøve å tenke annerledes ved for eksempel lage tydelige merkede større fotoserier, hvor kvaliteten holder et så høyt nivå at den blir av interesse selv om den er et kommersielt produkt, sier den tidligere moteredaktøren.

- Presseetikken tilpasses
Etter selv å ha blitt felt i PFU mener hun «dagens presseetiske rammeverk må tilpasses nye medier».

- Og det gleder jeg meg til å være med på. Jeg mener at det er klare muligheter for å drive nytenkning rundt å tilrettelegge for annonsør, samtidig som man holder seg strengt innenfor etiske rammer, sier hun.

- Kommer denne bloggen til å bli en konkurrent av for eksempel Costume? 

- Jeg ser ikke på motemagasinene som konkurrenter, jeg tror en av de fine tingene med nett er at det er rom for stor bredde.

Rudjord mener «det har skjedd utrolig mye i medielandskapet de siste årene» og at magasinbransjen er i ferd med å åpne seg mer og mer opp.

- Bloggere har gått fra å kopiere motebladene, til at det omvendte har skjedd: Motebladene har fått et mer personlig og autentisk fokus, influert av bloggere. Jeg er overbevist om at trykte motemagasiner vil fortsette å falle i opplag, og at de store mediehusene blir avhengige av nettsatsningene sine. Men et mediehus bygd fra bunn for å levere trykte medier er et stort skip som det tar tid å snu. Og jeg var utålmodig. I mitt tilfelle stod jeg langt friere ved å hoppe av og begynne på nytt, sier hun.

Snøhetta på design
Bloggen til Rudjord ligner mye på det innholdet er å finne i et magasin med artikler om temaene skjønnhet, reise og mote. Bloggen og sakene er strukturert som i en ukekalender.  I tillegg til de tradisjonelle motemagasintemaene blir det også intervjuer med profilerte norske- og internasjonale moteprofiler og først ut er store profilintervjuer med supermodell Cara Delevigne og norske Hanneli Mustaparta.

Til å designe bloggen har Rudjord fått hjelp av Snøhetta.

- Når vi først skulle designe en moteblogg, var det viktig for oss å finne et prosjekt som ga oss en interessant utfordring. Vi likte Vanessa Rudjords tanker rundt bloggkonseptet. Hun hadde en lekenhet og estetisk tilnærming til konseptet som var noe vi fikk lyst til å være med å utforme, sier Martin Gran i Snøhetta.

Å jobbe med Snøhetta mener Rudjord nærmest var uvirkelig.

- Å komme inn på møter og prate om en moteblogg til mennesker som bruker tiden sin på å designe biblioteket i Alexandria, redesigne Times Square og gjøre den norske valutaseddelen til en verdensnyhet ble en smule surrealistisk. Men man skjønner fort at Snøhetta har etablert seg i verdenstoppen når man ser hvordan de jobber, de går blodseriøst inn for oppgaven, uansett om det er Operaen eller en moteblogg det er snakk om, sier hun.