Per Morten Hoff og IKT Norge fortsetter ufortrødent i samme spor her på Kampanje, med gjentatte, gamle påstander om at DAB/DAB+ ikke er noen suksess - og basert på en utdatert teknologi.
Status i Norge 2015: DAB er allerede en dokumentert suksess. Takket være DAB har lytterne allerede fått mer enn firdoblet tallet på riksdekkende radiokanaler. Innholdet er gratis for lytterne, da dette er fri kringkasting og ikke kundebetalt strømming. Mangfoldet kommer til å fortsette å vokse så lenge lytterne ønsker det. Sendekapasiteten på riksnettet er blitt mye mer rettferdig fordelt mellom NRK og de private kanalene. DAB er dermed en suksess også for ytringsmangfoldet og valgfriheten.
Det ser ut som om Hoff tror at digital radiokringkasting er å sammenlikne med et nytt nettbrett eller en ny smarttelefon som skal bevise levedyktighet i løpet av noen hektiske salgsmåneder. Digital kringkasting er mer - det er en ny, langsiktig nasjonal infrastruktur som krever omstillingsevne, både hos myndighetene, hos de som lager radioinnholdet og hos lytterne. I Norge har vi i løpet av de siste årene bygd ut to nasjonale DAB-nett, og det gjenstår fremdeles utbygging - blant annet i en del tunneler. Det har jo Hoff selv påpekt ettertrykkelig. Likevel dømmer han radiodigitaliseringen nord og ned. Det kan sammenliknes med å erklære nederlag for et nytt nettbrett før det er lansert. Hoff kan ikke tas for faktafeil akkurat her, siden han kun uttrykker en velkjent, personlig mening.
Fremstillingen er imidlertid sterkt villedende for lesere som måtte leve i den tro at Hoff har profesjonell innsikt i radiomediet. Kringkasterne på sin side er mer interessert i å la lytterne selv svare på om DAB er bra eller ikke, og gjennomfører derfor Digitalradioundersøkelsen i samarbeid med Medietilsynet. Signalene herfra, og det stigende salget og bruken av DAB-radioer, er talende nok: I den grad man kan bedømme en ny kommunikasjonsplattform - i god tid før den er ferdigstilt; er DAB allerede en suksess i Norge.
At Hoff tar på seg rollen som miljøvernforkjemper, når han samtidig representerer aktører som fremmer salg av mobiltelefoner og annet hyppig skrotet IT-utstyr, kunne nok av enkelte lett oppfattes som henimot komisk
DAB som angivelig utdatert teknologi er en annen av Hoffs særdeles velkjente og etterhvert nokså slitne kjepphester. Jeg har aldri hørt Hoff oppgi noe annet argument for dette enn at teknologien er «25 år gammel». (Den er for øvrig en god del eldre enn dét). IKT-generalen burde, av alle, vite at en teknologi som vedlikeholdes og systematisk videreutvikles kan leve svært lenge. Internett har feiret sin 45-årsdag, men Per Morten Hoff frykter vel ikke noen snarlig død for denne teknologien med det første. Eller?? Slik er det også med DAB. Igjen er Hoff overfladisk og tilsynelatende bevisst villedende.
Et felt der Hoff er mer konkret, men like fullt tar feil, gjelder utskiftning av radioapparater. De siste anslagene fra Elektronikkbransjen på antall FM-radioer i norske hjem er rundt ti milllioner, og Digitalradioundersøkelsen konkluderte senest med at det er åtte millioner radioer som berøres av FM-slukkingen. Ingen av disse tallene er nøyaktige, men Hoffs påstand om 20 millioner FM-mottakere har ikke noe som helst troverdig holdepunkt. En påstått uttalelse fra «NRK», uten referanse til person, sammenheng eller tidspunkt, blir brukt for å komme fram til dette tallet. Hoff argumenterer også med FM-mottak i mobiltelefoner. Nordmenn skifter i gjennomsnitt ut mobiltelefonene sine omtrent én gang annethvert år, så det argumentet forteller mye om Hoffs desperasjon etter å svartmale overgangen til bedre radio i Norge.
Videre hevder Hoff at «de fleste FM-radioer har jo slettes ingen inngang for en adapter eller innebygget blåtann». Salgsstatistikken fra Elektronikkbransjen de siste ti årene viser at omtrent 25 prosent av radioene som selges, er i biler. Rundt 25 prosent er for hjemmeanlegg og de resterende rundt 50 prosentene er reiseradioer eller mindre radioer. Det er i sistnevnte kategori at et antall radioer kan klassifiseres som «ikke oppgraderbare». Imidlertid gjelder det langt fra alle i denne kategorien heller. At Hoff tar på seg rollen som miljøvernforkjemper, når han samtidig representerer aktører som fremmer salg av mobiltelefoner og annet hyppig skrotet IT-utstyr, kunne nok av enkelte lett oppfattes som henimot komisk. Det gjelder både om en ser på kostnader for forbruker og behovet for resirkulering av produkter. Heldigvis har Norge et av verdens beste systemer for håndtering av elektronikkavfall, så også her kunne Hoff trygt ha tatt det noe mer med ro.
Etter Per Morten Hoffs mange iherdige forsøk på å villede publikum om DAB, er det på tide med én innrømmelse. Å kalle DAB-lyd for CD-lyd var i sin tid feil. Det er da også lenge siden denne sammenlikningen ble gravlagt. Men påstanden om at DAB gir god lyd er fortsatt gyldig. Igjen lar vi lytterne være dommere, ikke Hoff eller IKT Norge. I følge Digitalradioundersøkelsen er «god lyd» på toppen av lista over det DAB-brukerne oppgir som «viktige egenskaper ved DAB».
Kunne vi ikke snart komme oss videre nå, Per Morten Hoff?
Tor Fuglevik er direktør i mediekonsernet MTG
Kommentér