Kampanje skrev tirsdag at en beslutning om slukking av FM-nettet kunne komme denne uken. Og nå er det klart. For regjeringen har nå bestemt at det blir digitalisering av norsk radio i 2017.

- Digitaliseringen av radioen åpner for et langt større mangfold av radiokanaler som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Digitaliseringen gir også langt bedre beredskap og åpner for økt konkurranse, og nye muligheter for innovasjon og utvikling, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding torsdag morgen.

Les mer: Slukker FM-nettet

Det betyr at rundt åttte millioner FM-radioer i norske hjem ogbiler må byttes ut eller kastes før inngangen av 2017. Det kommer frem i TNS Gallups digitalradioundersøkelse fra tidligere i år. Den viser at 7,969 FM-radioer bli berørt av FM-slukkingen, inkludert 2,8 millioner FM-radioer i bil.

For elektronikkbransjen tok DAB-salget for alvor av allerede for halvannet år siden.

- Vi hadde en enorm salgsøkning på DAB+ fra høsten 2013 og spesielt inn mot julesalget samme år, i takt med at NRK begynte å satse helhjertet på dette med P1+. Da fløy DAB-apparatene av hyllene. Siden har NRK gjort en god jobb med Radioresepsjonen og P13 og salget har fortsatt, sier kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp.

Nå mener han bilparken utgjør det største vekstmarkedet innenfor DAB-apparater.

- Det vi forventer nå og som det har vært litt snakk om er i hvor stor grad norske biler er klar for DAB+. Vi forventer en ganske kraftig vekst i DAB-løsninger til biler, og det har resultert i at vi utvider vårt sortiment innenfor denne gruppen. Vi forventer at folk som ikke allerede har DAB i bilen investerer i utstyr som gjør at de får det.

- Kan DAB-salget nå nye høyder eller er salgstoppen nådd?

- Det som er litt interessant og som beslutningen vil føre til er at flere får kjennskap til begrepet. Vi hadde en undersøkelse i fjor som viste at 30 prosent av Ola og Kari Nordmann hadde liten eller ingen kjennskap til DAB+ i det hele tatt. En sånn beslutning fra myndighetens side gjør at flere og flere må forholde seg til det, og når kundene kommer til oss og spør om DAB+,  så må vi ha de produktene og et bra sortiment.

Det ble solgt 667.000 DAB-radioer i 2014. Den forrige rekorden var fra 2013 med 511.000 enheter. TNS Gallup estimerer at det var 2.168.551 DAB-radioer i norske hjem ved årsskiftet.