Lørdag:
Cannes har startet. Jeg sitter i skrivende stund på et fly til Frankrike sammen med representanter fra TV3, TV 2 og ti forskjellige norske produksjonsselskaper. Harald Strømme har allerede postet det første strandbildet med to glass og en flaske med rosevin og i løpet av dagen og morgendagen skal det fylles flere fly med mediefolk fra de fleste norske produksjons- og tv-selskaper. Dette er uken da alle som jobber med og for tv i hele verden drar til Cannes for å finne nye ideer og tv-programmer som vi kan adaptere til våre lokale markeder. Tusenvis av mennesker har forberedt seg på dette siden støvet fra forrige messe la seg. Det er blitt en enorm salgsmesse hvor den eneste varen er gode og mindre gode ideer.
På menyen står som vanlig israelske lavkostprogrammer som er til forveksling like noe du har sett før, franske underholdningsprogrammer som varer i fem timer, italienske talkshow hvor damene skal ha minimal bekledning og asiatiske gameshows hvor man skal se hvor mange bløtkaker man kan kaste i ansiktene på hverandre på 15 sekunder. I kjelleren på messa holder de mer lugubre selskapene til hvor man kan kjøpe rettighetene til pornofilmer i alle tenkelige sjangere fint blandet med skoler som tilbyr tv-utdannelse.
Men inni alt rotet, bak de store salgsplakatene og etter selgeren er ferdig med å pitche det siste store til en eller annen nederlandsk unikum av en idemaker er det noen ganger man finner de ideene man tenker DEN historien og DET formatet hadde vært fantastisk å ha på vår kanal og fått lov til å presentere for det norske publikum. Og det er det vi alle jager. Rushet om å komme hjem med den neste store suksessen.
Det er lenge siden budkampene på «Idol» og «Skal vi stupe» hvor programdirektørene gikk mann av huset for å sikre seg den neste hypen. Det er lenge siden alle "visste" hva som kom til å funke og det var bare opp til hvem som hadde størst lommebok som klarte å sikre seg de gode ideene. Etter den finansielle nedturen i resten av verden er markedet nå blitt risikoskeptisk og sikkerhetssøkende, det er nå blitt et tålmodighetspill hvor ingen ting kommer gratis. Det er om å gjøre å grave lengst og best, den som er flinkest kommer kanskje hjem med gull i lommene, mens de fleste vil nok komme hjem med gråstein. Kampen er i gang.
Harald Strømme har allerede postet det første strandbildet med to glass og en flaske med rosevin.
Søndag:
Den første dagen av tv-festivalen av Cannes er i gang. Med unntak av de faste gameshowene og datingprogrammene som alltid blir pitchet hardt her på MIP er det flere nye spennende retninger som kan være attraktivt for det norske markedet og som du ikke skal se bort i fra kommer på en kanal nær deg om ikke lenge.
De største trendene som i min mening er aktuelle for det norske markedet er sosiale eksperimenter, overlevelsesprogrammer og crimeprogrammer.
Etter suksessene på det internasjonale markedet med «True Detective», «CSI» og «House of Cards», er det definitivt spennende å se hva som kommer til å bli kjøpt av programmer i crimesjangeren. Ett av de mer spennende ideene er «FBI mordmysterier» som kommer på TV4 i Sverige til høsten hvor man tar opp gamle nedlagte saker med en amerikansk FBI-ekspert og ser om man kan se på sakene på nytt med nye øyne. Dette har blitt gjort tidligere med krimkommisjonen på TVNorge, men etter scripted-suksessen i denne sjangeren kan man se for seg at dette kan få en ny vår i Norge. Mange programdirektører er nok redd for at crimesjangeren treffer litt for gammelt for den kommersielle målgruppen, men programmene er spennende og kan føre til en stor mediedekning, så man skal ikke se bort fra at dette kommer snart også til Norge.
Man må også nevne at overlevelsesprogrammene selges hardt i det internasjonale markedet. Her er det Bear Grylls, en engelsk tidligere marinesoldat som er ekspert på overlevelse i villmarken, som kanskje er hoveddriveren for denne sjangeren, men det er kommet flere ideer som er spennende. «10.000 BC», «The Raft» og «The Island» er de tre formatene som kanskje skiller seg mest ut. Her skal man sette deltakere i en ukjent setting uten noen form for hjelpemidler, regler eller stolper, med eneste formål å overleve. Det skal dokumenteres på en dokumentarisk måte, så får vi se hvem som overlever og klarer seg best. Denne sjangeren har fått nye bein å gå på etter blant annet «The Road» og «Walking Dead». Det å tenke seg « hva hadde jeg gjort hvis jeg bare måtte overleve» er en spennende tanke som mange har stilt seg selv og denne sjangeren av realityprogrammer prøver å gi noen svar på dette. TV 2 har prøvd seg med «Dropped» i vår som ikke har fungert så bra, så det kan være en viss skepsis hos mange, men jeg vil tro at man får se flere overlevelsesprogrammer på de norske skjermene i løpet av den nærmeste fremtid.
Den siste og kanskje mest spennende trenden er sosiale eksperimenter. «Gift ved første blikk» har fungert i de fleste markeder og gjorde det relativt bra på TVNorge i høst. Her kommer det en mengde med programmer hvor nakenhet er en stor del av flere konsepter. I denne sjangeren er det kanskje lurt å merke seg «The pill» fra Red Arrow Group hvor du får muligheten til å leve et helt annet liv en ditt eget. Du tar en pille og våkner opp i en helt annen by enn du har levd i tidligere. Din oppgave er å skape ett nytt liv i den byen. På slutten må du velge mellom å fortsette det livet eller gå tilbake til ditt gamle liv med dine gamle venner og jobb.
Et annet morsomt program er «Den nakne sannhet» som stiller spørsmålet om det er mulig å forelske seg i løpet av en time. To mennesker blir satt sammen i et rom med en seng og deres første oppgave er å ta av seg alle klærne, bli kjent med hverandre for å se om de kan bli forelsket og starte et liv sammen. Dette er en kommersiell attraktiv trend hvor man kan si at TVNorge tidligere har ønsket å investere i. Man skal ikke se bort i fra at dette kommer til Norge om ikke så veldig lenge.
Dette var noen av trendene etter en dag på det internasjonale markedet. Mange flere formater kunne vært nevnt og noen kunne helt sikkert vært glemt.
Kommentér