Klokken 09.00 i dag legger Mediebedriftenes Landsforening (MBL) frem ferske leser- og opplagstall for landets aviser og mediehus. Kampanje følger pressekonferansen og kommer med mer ut over dagen. Men allerede nå kan Kampanje gi deg de viktigste nyhetene fra dagens store tallslipp. I denne saken vil du finne alle tallene som skal offentliggjøres på MBL-arrangementet i Oslo i formiddag.

Avislesingen ned 10,4 prosent
Den digitale transformasjonen skyller innover Medie-Norge for fullt og setter sitt sterke preg på dagens tall. Samtlige aviskategorier, som til tross for betydelig annonsesvikt fortsatt gir det store flertallet av mediehusene størst inntekter, har leserfall! Den gjennomsnittlige nedgangen i avislesing i Norge gjennom det siste året er på hele 10,4 prosent, viser dagens ferske tall. Lesertallene på de mobile plattformene fortsetter å stige, og bidrar derfor til at lesertallene for mediehusene er relativt stabile, ifølge Mediebedriftenes Landsforening. Vel og merke faller den samlede oppslutningen til noen av de største mediehusene, mye på grunn av papirfallet, men også lavere lesertall på nettutgavene trekker ned.

- Det blir færre som leser papiraviser. Det betyr ikke at folk slutter å lese aviser, men en økende andel leser på andre plattformer enn papir. Nordmenn er fortsatt et avislesende folk, sier styreleder Didrik Munch i MBL.

 Her finner du alle lesertall for mediehusene (papir, nett og mobil)

Kun mobilen vokser
Av mediehusene er det VG som er suverent størst. Mediehuset i Akersgata har en samlet oppslutning på 2,367 millioner lesere. VG Nett er forlengst blitt størst, men mobilen kommer jagende etter. Nettutgaven har ifølge de nye lesertallene fra TNS Gallup 1,964 millioner lesere, et fall på 28.000. Deretter følger VG Mobil med  1,221 millioner, som er en vekst på 138.000. Papiravisen, som en gang var klart størst, har 483.000 lesere, en nedgang på 148.000 lesere det siste året og dermed blir det som var Norges mest leste og største avis i opplag stadig mindre. På papiret, vel og merke.

Selv om mediehuset VG har noe lavere totaloppslutning, er avstanden til samboer og Schibsted-søster Aftenposten fortsatt betryggende stor. Aftenposten når ut til totalt 1,249 millioner lesere. På papir har  Aftenposten 576.000 lesere, som er en tilbakegang på 82.000.  Men det fortsatt nok til å være den mest leste papiravisen i Norge. Nettutgaven har 778.000 lesere, som er 34.000 mindre enn for ett år siden. Mobilen øker med 39.000 til 382.000.

Dagbladet er nest største mediehus med en oppslutning på 1,525 millioner og holder Aftenposten bak seg. Papirutgaven har falt så å si år for år i 14 år og leses nå av 297.000. Det er 22.000 færre enn for ett år siden. Nettutgaven har 1,240 millioner lesere, et fall på 37.000. Mobilen vokser, opp 66.000 til 658.000.

Over 30 prosent er digitalt
Så til de nye opplagstallene, som er nye i dobbel forstand. For første gang offentliggjør MBL papiropplag, digitalt opplag og et beregnet totalopplag.

Se alle avisenes opplagstall her - papir, digitalt og totalt.

Mer enn 30 prosent av totalopplaget er nå digitalt. Det vil MBL og mediesjefene innprente under den store talldagen i dag. Digitalt opplag omfatter rene digitale abonnement og abonnement som gir digital tilgang i tillegg til papiravisen. 54 prosent av medienes nettbesøk kommer fra mobil og nettbrett.

Digitalandelen er størst for de store avisene og for dagsaviser i de store byene, men også lokalaviser har en relativt høy andel digitalsalg. Opplags- og lesertallene for 2014 viser at overgangen fra papirbaserte- til digitale forretningsmodeller er godt i gang.

- Statistisk nullpunkt
Dagens nye opplagstall blir omtalt av MBL og medietoppene som et nullpunkt og er ikke sammenlignbare med tidligere opplagstall.

- I tråd med at mediehusene har endret sine forretningsmodeller for salg av redaksjonelt innhold, har reglene for telling av opplag også endret seg. Vi er derfor på et statistisk nullpunkt, der opplagstallene for 2014 ikke kan sammenlignes med tidligere tall. De nye opplagstallene gir en god indikasjon på at publikum er villig til å betale for redaksjonelt innhold også på digitale plattformer, sier Didrik Munch, styreleder i MBL.

Her er fem største avisene i Norge - opplag 2014:

1. Aftenposten morgen
Papir: 187.694
Digitalt: 208.857
Totalt: 221.659

2. Verdens Gang
Papir: 138.000
Digitalt: Ikke oppgitt
Totalt: 138.000

3. Dagens Næringsliv
Papir:  69.916
Digitalt: 14.768
Totalt: 79.637

4. Dagbladet
Papir: 73.647
Digitalt: Ikke oppgitt
Totalt: 73.647

Se alle avisenes opplagstall her - papir, digitalt og totalt.

Strid om opplagstall
Nylig var sjefene i Dagbladet og Dagens Næringsliv rykende uenige med konkurrentene i  Schibsted, Amedia og Polaris Media om hvordan dagens tall skulle presenteres. De tre store konsernene ønsket legge frem kun ett samlet opplagstall, mens DN og Dagbladet ville trekke seg fra dagens store tallslipp om ikke rubbel og bit ble lagt på bordet. Næringslivsavisen og tabloidavisen fikk sin vilje gjennom til til slutt.