Lurer du på om du skal kjøpe Bosch eller Miele vaskemaskin? Om Sør-Afrika er et egnet reisested for familien? Eller hvilken treningssykkel som er best for ditt behov? Da vil du kanskje spørre noen i vennekretsen, gå på Google eller legge ut en melding på Facebook for å høre med noen i det digitale nettverket ditt.

Men ifølge de tre tidligere Finn-ansatte Eyvind Larre, Erlend Schei og Tine Reuterdahl er det ikke noe sted der all denne informasjonen samles og i hvert fall ikke blir tilgjengelig for andre som kommer i en tilsvarende kjøpssituasjon. De tre innovasjonslederne fra Schibsted har derfor utviklet en helt ny tjeneste som skal fungere som et hjelpemiddel for alle dem som står midt oppe i en kjøpsprosess.

- Dette har mulighet til å bli en ekstrem spennende forbrukertjeneste, og det som er spennende er at vi står på kjøperens side, sier Eyvind Larre, tidligere startup-manager i Finn og nå gründer i det nye selskapet Erupt.

Den nye tjenesten heter Pelp som er en forkortelse for «people help». Tjenesten lanseres i delvis åpen betaversjon denne uken, men tanken er å slippe Pelp ut på markedet mellom påske og sommeren en gang.

- Vi har laget en gratis, online kunnskapspark som du kan tappe inn i når du er i kjøpsmodus. Det er en plattform, som vi ikke helt hva kommer til å handle om før vi lanserer. Men tanken er at det skal handle om ting du bruker penger på og det som får konsekvenser dersom du gjør gale valg. Det være seg produkter, tjenester, opplevelser eller reiser, sier Erlend Schei i det nye selskapet Erupt.

- Kom dere ut
Det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt arbeidet til Larre, Schei og Reuterdahl og kun tidligere Finn-direktør Christian Printzell Halvorsen og den nye Finn-sjefen Sondre Gravir har vært informert om de hemmelige planene.

- Det var Finns initiativ egentlig og det var litt sånn «kom igjen, vi vet ikke hva dere skal lage men kom dere ut», utover å løse noen av de samme brukerbehovene som Finn gjorde. Men mest av alt skulle vi fristille oss for alt og ikke ta hensyn til noe, så hva lager man da, sier Tine Reuterdahl, som er daglig leder i det nye selskapet Erupt som står bak tjenesten Pelp.  

Mange har spekulert i om den nye tjenesten skulle bli en Finn-kopi, men i forrige uke kunne Kampanje avsløre at den nye tjenesten ikke først og fremst var en markedsplass, men en forbrukerhjelptjeneste.

I dag kan endelig Reuterdahl og hennes to partnere lette på sløret.

- Vi sirklet vi oss inn mot beslutningsstøtte ved kjøp av produkter og tjenester. Når du skal kjøpe noe er det litt vondt og utrygt og mange etterlyser tilgang til kjøpshjelp, sier Reuterdahl.

Fjerner bomkjøpene: - Bommer du på kjøp av kaffekvern, er det bare litt irriterende. Men skal du kjøpe bil koster det mer å bomme, sier Erlend Schei for å forklare noe av bakgrunnen for den nye tjenesten Pelp.

Endret kjøpsadferd
En større markedsundersøkelse ble satt i gang og der fant de tre Finn-ansatte ut at så mange som 76 prosent av oss ønsker anbefalinger fra andre samtidig med at et tilsvarende antall også hjelper andre med anbefalinger.  

Med Pelp ønsket derfor de tre å lansere et konsept som bygger på globale adferdsendringer innen kjøp og salg og det er sterke digitale drivere som ligger til grunn for utformingen av den nye tjenesten.

Ifølge Reuterdahl er sentrale pillarer nettverkskulturen der Facebook er den største aktørene, men også den nye dele- og tillitsøkonomien med aktører som AirBnb og Uber. Ifølge undersøkelsen til Erupt så stoler nemlig 90 prosent av oss på anbefalinger fra venner og venners venner.

- Men det vi også så var at når vi hjelper noen eller anbefaler noe så gjør vi det nesten alltid offline og da tenkte vi at her er det noe, sier Reuterdahl.

I den digitale tidsalderen er også kjøpsadferden vår er i ferd med å endre seg, mener Reuterdahl.

- Flesteparten av oss starter kjøpsprosessen på Google også gjør de research, finner ut av ting, kjøper det og får erfaring, men så forsvinner all den kunnskapen og blir dermed ikke tilgjengelig for nestemann. Vi har forsøkt å lage et sted hvor vi kan lagre den type kunnskap om ting folk har kjøpt som da passer til den situasjonen du er i når du skal kjøpe. Det er det vi forsøker å lage, sier Reuterdahl.

- Skal man også kunne kjøpe varer og tjenester på Pelp?

- På sikt ser vi for oss det. Nå fokuserer vi på å bygge en tjeneste der folk skal få hjelp av andre folk og får vi det til å sitte, ser vi at det vil være ekstrem spennende informasjon for en som skal selge en sykkel at en gruppe mennesker sitter og diskuterer en sykkel. Vi håper å lage en «vinn-vinn»-modell der man avgir informasjon om at man er kjøpsmodus også kan det hende at det dukker opp noen tilbud. Det blir en pull fra de som kjøper, sier Reuterdahl.

- Kan Pelp bli en Finn-killer?

- Det vet vi ikke i dag. Vi får se hvilken vei det tar, men det er ikke det som har vært målet. Det kan også bli en komplementerende tjeneste vel så mye som en direkte konkurrent, sier Reuterdahl.

Snart lanseringsklar: Daglig leder i det nye selskapet Erupt som står bak den nye digitale tjenesten Pelp, er Tine Reuterdahl.

- Løser retargeting
Brukerkontroll står derfor høyt i kurs når de tre gründerne forklarer tjenesten og de benytter gjerne sjansen til å slå et slag for alle de som opplever at annonser for skistavene du kjøpte og London-turen du var på for noen uker siden, blir litt irriterende etter hvert.

- Brukerne skal få lov til å kontrollere dette og har du kjøpt sykkelen, så skal du ikke få noen tilbud lenger. Da har vi kanskje løst noen av problemene med retargeting der annonsene følger etter hvor enn du går, sier Reuterdahl.  

Reuterdahl utelukker heller ikke at det kan dukke opp kjøp- og salg-markedsplasser eller byttemarkedsplasser i kjølvannet av at grupper diskuterer alt fra vaskemaskiner, biler og reiser på Pelp.

Schei sluttet sammen med Reuterdahl og Larre i Finn før sommeren etter å ha vært med å bygge opp den kanskje viktigste og mest innovative tjenesten som er blitt klekket ut i Schibsted-systemet noensinne. I hvert fall den mest lønnsomme.  Selskapet er den desidert største markedsplassen i Norge i dag med en markedsandel på over 90 prosent og tjener bøttevis med penger. I 2014 omsatte selskapet for nærmere 1,5 milliarder kroner og hadde et overskudd på 637 millioner kroner, men inntektene til Finn flater nå ut og Schibsted-konsernet har satt i gang flere nye initiativ som kan danne grunnlaget for et nytt Finn-eventyr.

Men da Schibsted la frem sine regnskapstall kom det frem at resultatene rubrikktjenesten mister både omsetning og leverer svakere resultater og driftsmarginen falt fra 47 til 40 prosent i fjerde kvartal 2014.

Fikk Schibsted-lån
Nå har Schibsted-konsernet satt i gang flere nye digitale tjenester. I forrige uke omtalte Kampanje den nye tjenesten Snapsale som skal styrke rubrikksalget i sosiale medier og på mobilen og nå er det klart for den nye tjenesten Pelp.

De tre tidligere Finn-toppene vil ikke si hvor mye penger de har fått låne av Schibsted for å starte opp tjenesten, men sier oppstartslånet fra Finn har vært viktig for å finansiere opp satsingen. I tillegg har de tre også gått inn med egne penger for å gi liv til den nye tjenesten. Dersom tjenesten blir en suksess kan Finn konvertere lånet i aksjer i selskapet.

Utover pengelånet har imidlertid Schibsted holdt fingrene unna Erupt og latt de tre gründerne få lov til å jobbe helt i fred.  

- Det har vært litt deilig. Vi måtte skape noe selv, ferdig pruta, sier Erlend Schei.