Mandag skrev Kampanje at Egmont Publishing skal kutte bemanningen med 42 årsverk og kostnadene med 40 millioner kroner. Nå er det også klart at Aller Media og deres største datterselskap Dagbladet skal kutte kostnader på mellom 70 og 80 millioner.  Det betyr at rundt 40-50 årsverk  til sammen skal vekk i Aller Media og Dagbladet. I dag er det drøyt 500 ansatte totalt, hvilket betyr at rundt ti prosent av årsverkene forsvinner.

Det bekrefter Aller Media-sjef Roger Hansen overfor Kampanje. Han forteller at det er inntektsfallet i konsernets papirutgaver som er årsaken til kuttene.

- Konsernets portefølje på papir – som omfatter alle blader/magasiner i Aller Media og Dagbladets papirutgave –  vil fortsatt få en betydelig inntektsnedgang som følge av endringene i mediemarkedet. På den annen side ser vi at våre digitale inntekter øker, men vi må gjennomføre kostnadstiltak for tilpasse virksomhetene til et nytt inntektsnivå, sier Hansen til Kampanje.

Les også: Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte

Les også: Aller-underskudd på 75 millioner

Magrere sluttpakker
Aller Media-sjefen varslet allerede i januar at kostnadene skulle kuttes og det gikk ut tilbud om sluttpakker til alle ansatte. Det er nå omfanget av nedskjæringene som bekreftes av avtroppende toppsjef Roger Hansen. Aller Media og Dagbladet har tidligere år brukt flere titall millioner kroner på sluttpakker i forbindelse med nedskjæringene. Den tiden er over. Etter det Kampanje forstår vil denne runden med kutt belaste Aller Medias konsernregnskap med langt lavere omstillingskostnader.

 - Vi har ikke lenger økonomiske muligheter til store sluttpakker, jeg tror store deler av mediebransjen er i samme situasjon, sier Hansen til Kampanje.

De tillitsvalgte i Aller Media og Dagbladet reagerer sterkt på Hansens uttalelser.

- Det er uforståelig at konsernsjefen lanserer en nedbemanning gjennom media. Det viser liten respekt for journalistene hos oss som fikk lese om dette for første gang via Kampanje i morges, sier klubbleder Harald Klungtveit i Dagbladet til Kampanje.

Les hele saken: Klubbledere refser Aller-sjefen: - Uforståelig

Både Aller Media og Dagbladet kuttet kostnader så sent som i fjor. Aller Media kuttet mellom 65 og 70 millioner og 44 årsverk i fjor mens Dagbladet kuttet Dagbladet rundt 60 årsverk og 60 millioner kroner.

Les mer: Aller Media kutter 44 årsverk

Les mer: Ingen Dagblad-journalister blir sparket

Venter mer outsourcing
Egmont Pubslishing har nylig vurdert hvorvidt de skal outsource hele eller deler av den redaksjonelle staben. Mediehuset, som er landets største utgiver av blader og magsiner, landet på at de skal sette ut deler av innholdsproduksjonen til frilansere. Aller Media-sjef Roger Hansen tror dette vil bli vanlig i mediebransjen som i  næringslivet for øvrig.

Les også: Egmont outsourcer journalister

- Dette er nok bare starten.  Norwegian-konflikten er jo et ferskt eksempel på det som skjer. Kostnadsnivået er for høyt og alle må vurdere alternativer. Også Aller Media har outsourcet oppgaver/tjenester de siste årene og mer vil nok bli vurdert i tiden fremover, men vi er veldig klare på at vi må ha kompetansen inhouse innenfor det definerer som kjerne – både i redaksjonene og i stabene., sier Hansen.

Les også: Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte

Aller Media har vokst betydelig i omsetning etter kjøpene av Dagbladet, Hyper Interaktiv og Scandinavia Online (SOL), nærmere bestemt fra 1,389 milliarder kroner til 1,885 milliarder. Dermed har Aller Media passert sin gamle hovedkonkurrent i bladmarkedet, Egmont Publishing. Driftsresultatet endte på 34 millioner kroner, som er en nedgang på 59 millioner kroner fra året før. Resultat før skatt ble minus 75 millioner kroner, mot et overskudd på seks millioner året før. Resultatendringen skyldes ifølge Aller Media betydelige integrasjons- og omstillingskostnader i forbindelse med fjorårets nedbemanning og sist, men ikke minst, synkende inntekter for konsernets mange papirmedier. 

Dagbladets papiravis gikk med et lite overskudd mens nettvirksomheten tapte 12 millioner i siste regnskapsår. Bakgrunnen for underskuddet var en krevende fusjon av Dagbladets nettvirksomhet og Aller Internett.

Les mer: Tapte 12 millioner på nettfusjon

Les mer: Aller-underskudd på 75 millioner