De ferske opplags- og lesertallene til ukebladene var dyster lesning for den gamle ukebladgiganten Se og Hør. Opplagsnedgangen tiltar i styrke for både tirsdags- og fredagsutgaven. Verst går det for fredagsutgaven Se og Hør Weekend som mistet nesten en fjerdedel av opplaget sitt og er nå nede i et opplag på rundt 74.000 eksemplarer.

Les også: Kraftig smell for Se og Hør

- På grunn av utviklingen rundt Se og Hør Weekend som vi har sett en stund, så gjorde vi endringer i uke syv i år ved at vi lanserte Se og Hør Extra. Det nye bladet ligger ute i salg hele uken mot kun tre salgsdager tidligere, sier Ellen Arnstad, sjefredaktør i Se og Hør, til Kampanje.

- Fortsatt lønnsom
Se og Hør Weekend eller Se og Hør Exrtra er den desiderte opplagstaperen i markedet uansett kategori.

- Se og Hør Weekend har en tilbakegang med over 24 prosent, nesten en fjerdedel av opplaget. Hvor lenge tror dere denne utgivelsen kommer til å overleve?

 - Vi har gjennom innsikt og tilbakemeldinger fra leserne utviklet produktet. Vi har ingen planer om å legge ned fredagsutgaven. Tvert imot så har vi valgt å satse på Se og Hør Extra med blant annet flere sider hver uke. Det er et signal i seg selv om at fredagsutgaven fortsatt er lønnsom for oss, sier hun.

Les også: Vrir på Se og Hør Weekend

Men på pengepungen smerter det nok enda mer at det som en gang var landets største ukeblad, tirsdagsutgaven av Se og Hør faller med 14 prosent og er nå nede i et opplag på rundt 125.000 eksemplarer.  I gullalderen solgte bladet over 400.000 eksemplarer hver uke.

- Landets største
Fallet tiltar samtidig i styrke sammenlignet med et år siden og går fra en nedgang på syv prosent i 2013, til en nedgang på 14 prosent.

- Til tross for nedgangen i løssalgsmarkedet, så har Se og Hør en markedsandel i segmentet på over 70 prosent og nærmere 20 prosent av alle blader som selges i Norge er et Se og Hør, sier hun.

Samtidig sier Arnstad at ser man på det samlede salget til Se og Hør gjennom en uke, er bladet fortsatt landets største. I 2013 dro nemlig Egmonts familieblad Hjemmet forbi Se og Hør og ble landets største utgivelse.

- Vi er opptatt av det totale salget av Se og Hør i løpet av en uke, og med et opplag på over 180.000 i uken, er Se og Hør fortsatt Norges største blad. Ikke minst så har vi lykkes med den digitale transformasjonen og mange av leserne flytter over til de andre plattformene som vi tilbyr i Se og Hør-universet. Dette har vært en klar strategi, og vi har 750.000 unike brukere totalt digitalt per uke, og dette er i vekst. Vi har derfor en god digital posisjon. Interessen for underholdningsstoff er ikke synkende, men leserne vil ha det 24/7 og det er denne virkeligheten vi må tilpasse oss, sier Arnstad.

Tenker digitalt
- Hvordan skal dere får Se og Hør-merkevaren til å skinne igjen?

- Vi jobber kontinuerlig med alle merkevarene våre i Aller Media, også med Se og Hør. Men det er ikke lenger sånn at vi bare har fokus på papir. Vi må se merkevarene i et helhetlig univers som består av mange kanaler, nettopp fordi vi vet at printmarkedet faller. I lys av opplagsnedgangen, er det tilfredsstillende å se at lesingen av Se og Hør opprettholdes på et høyt nivå, sier Arnstad.

Lesertallene til Se og Hør falt med i underkant av rundt ni prosent og fordelte seg med over en halv million lesere av tirsdagsutgaven og i underkant av 250.000 på fredagsutgaven.

Her ser du opplagstallene til de fem største bladene på ukebladmarkedet: 

Ukeblad Forlag 2014

2013

Endring i %
 Hjemmet  Egmont  160.200  161.585 - 0,9
 Se og Hør (tirsdag)  Aller  125.636  146.064 - 14,0
 Familien  Egmont    98.737    97.324 + 1,5
 Vi over 60  Aller    79.712    84.670 - 5,9
 Norsk Ukeblad  Egmont    74.623    77.191 - 3,3
 Her og Nå  Egmont    72.818  76.668  - 5,9