Som Kampanje skriver i dag, sliter de kommersielle tv-kanalene med å få gjennomslag for sine nysatsinger. Kun to av de kommersielle tv-kanalenes 20 nysatsinger kan kalles ubestridte seersuksesser.

TV 2 har satset friskt på nye konsepter og står for brorparten av årets nysatsinger. TV 2-direktør Trond Kvernstrøm skulle gjerne sett at de hadde hatt flere etablerte konsepter på lufta i vår.

- Vi har vært veldig åpne på at vi i vår hadde en for stor andel nye programmer mot etablerte. Vi ønsker å være best i klassen på innovasjon og utvikling av nye programmer, men samtidig ønsker vi å ha en bedre miks av nye og etablerte, gode programmer, sier han til Kampanje.

- Tar tid
Han mener likevel man må ha forståelse for at det tar tid å bygge opp nye seersuksesser.

- Min erfaring er at det tar litt tid å jobbe opp nye ting. Da vi startet «Senkveld» for tolv år siden, startet det med 350.000 seere, så steg det sakte men sikkert, men det tok fire-fem sesonger før det var oppe på respektable tall. «Idol» hadde krisedårlige tall på første episode, minner han om.

- Er dere så tålmodige med årets nye programmer?

- Ikke nødvendigvis med alle, men med de programmene vi har tro på sammen med produksjonsselskapene.

- Er etterspørsen etter gode ideer større enn det markedet klarer å levere?

- Nei, jeg vil si at vi er godt fornøyd med det nivået som de norske produksjonsselskapene produserer på i dag. Det er en veldig stor etterspørsel, men det er også veldig mange gode produksjonsselskap.

Les også: Flopper med nye tv-lanseringer

TVNorge: - Blir vanskeligere
Programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge forteller at dette er en trend de har sett komme.

- Dette er en utfordring vi identifiserte for noen år siden. Årsaken ligger i at flere kanaler og et større tilbud for seerne gir et mer fragmentert og segmentet marked. Vi har derfor lenge sett at det blir vanskeligere å lansere nye konsepter. Når flere kanaler og aktører konkurrerer om oppmerksomheten blir det vanskeligere å stå ut, sier Landsverk.

Han tror etablerte suksesser kan gi drahjelp til nye konsepter dersom man planlegger godt nok.

- Løsningen på denne utfordringen for oss er todelt. Vi må ha god balanse mellom sterke merkevarer og nye konsepter i sendeskjemaet hver sesong. Da vi lanserte «Neste sommer» valgte vi for eksempel å legge dette programmet etter en av våre aller sterkeste merkevarer, «71 grader nord». Denne typen taktisk programmering har blitt viktigere for tv-kanalene. Men det er også viktig med tålmodighet, og se etter de programmene som ikke nødvendigvis får en pangstart, men som har potensiale til å bygge seg sterkere over tid. «Thomas Giertsen: Helt perfekt» har vært et slikt program for oss. Og nå i sesong fem gjør serien sin sterkeste sesong noensinne.