Som Kampanje skriver i dag er det tøffe forhold for nye tv-konsepter i markedet. Kun to av vårens 20 nysatsinger på kommersiell tv kan kalles ubestridte seersuksesser. Langt flere flopper i tv-ruta.

Les mer: Flopper med nye tv-lanseringer

TV 2-direktør Trond Kvernstrøm innrømmer at de har satset for mye på nye ideer i vår.

Les også: - Har hatt for mange nye programmer

- Tenker sitt
Pål Kruke Kristiansen leder Rubicon, et av Norges største produksjonsselskaper, som også er en del av Endemol Shine Group. De står bak etablerte seersuksesser som «Mesternes mester» og «Lilyhammer», men også de har opplevd at det er vanskeligere å få gjennomslag med nye konsepter. Verken «Alt er lov» eller «The Biggest Loser Norge» har fått en pangstart i vår.

- Har det blitt vanskeligere å skape nye tv-suksesser?

- Jeg opplever ikke at det har skjedd en endring i det å utvikle programmene. Det som kanskje er spesielt i TV 2s tilfelle er at de har gått ut og satset på historisk mange nysatsinger og satt på mange på samme tid. Det er tøft og det skal de ha ros for. Fra vårt ståsted blir vi litt engstelige når vi ser overskrifter i VG med bruk av ord som «krise» eller «tas av skjermen». Da tenker man jo sitt.

- Er det krisemaksimering eller er det grunn til bekymring?

- Det vi vet er at annonsemarkedet er stabilt og at annonsørene ønsker å være på tv. Derfor ser det ikke altfor stygt ut for vårt levebrød. Det man kan oppleve er at man er hakket mer usikker på hva folk egentlig ønsker seg av innhold, hvis man skal være helt ærlig. Man kan bli overrasket over lavere tall. Om det er Netflix- og HBO-effekten som virkelig begynner å trå til, det vet ikke jeg. Det sterkeste signalet er at seerne er mer utro enn noensinne. De jakter bra innhold helt nådeløst.

Roser TV 2: Rubicon-sjef Pål Kruke Kristiansen roser TV 2 for å ha satset på historisk mange nysatsinger i vår.

Dårligere butikk med nysatsinger
Kristiansen legger ikke skjul på at produksjonskostnadene generelt er høyere på et nytt prosjekt enn på en etablert suksess.

- Både for oss og kringkasterne er det best med langsiktige prosjekter. Vi håper jo at kanalene evner å se dette litt langsiktig sammen med oss. 

- Er det for langt mellom de gode ideene?

- Det er vanskelig å svare på. Det kan godt hende seerne tenker det, men på mange andre måter har vi et bedre og bedre samarbeid mellom produksjonsselskapene og kanalene. Kvaliteten og kompetansen i det norske produksjonsmiljøet har aldri vært høyere enn det er nå. Det kan hende vi vil oppleve færre umiddelbare suksesser, men man må kanskje tenke litt annerledes. Selv om man ikke har 600.000 seer e på et program, så kan man ha 120.000 seere som er helt spot-on for en annonsør. Man kan fortsatt bygge en merkevare med en konstant tilstedeværelse på tv.