Medieutviklingen går fort i våre dager og hvordan vi konsumerer nyhetene våre endrer seg omtrent fra måned til måned. Jeg var til stede under årets SXSW-konferanse, og her er noen tanker om hva som vil prege den umiddelbare mediefremtiden vår.
Allerede er vi i ferd med å gå inn i en tid hvor man må bli enda mer personlig skal man nå lesere eller kunder. Alle aktører som har noe å fortelle, blir nødt til å ta i bruk ny teknologi for opprette flere personlige kontaktpunkter med brukere, rett og slett for å bli hørt, og for å klare å skape engasjement i datamylderet.
Big Data har gjort det mulig å nå veldig spesifikke målgrupper, og med alt innholdet som skapes er man nødt til å være svært relevant skal man nå de som interesserer seg for det du vil si, og budskapet må være troverdig, ekte og engasjerende - på brukernes premisser. Det holder ikke lenger å bruke generelle parametere som kjønn, alder og geografisk tilknytning for å nå de som engasjerer seg.
Du må vite hva de engasjerer seg i, og hvor og hvordan de deler informasjon.
Marketing-blogger, Mark Schaefer, hevder at 90 prosent av dagens innhold på internett er laget bare de siste to årene. De neste fem årene vil innholdet på nett øke med i alle fall 500 prosent, det vil si fem ganger dagens internett. For å nå igjennom i en slik verden må man tørre å være plattformuavhengig. Det handler ikke om hvor du vil kommunisere, men hvor du faktisk blir hørt.
Store aktører som Buzzfeed og Mashable kunne fortelle under SXSW at de ikke bryr seg så mye om hvor deres innhold publiseres, så lenge de treffer de brukerne de vil nå og at de får data tilbake som forteller dem noe om nettopp brukerne. Som Jonah Pretti , CEO i Buzzfeed sier:
Å ha kunnskap om hvordan informasjon blir delt kan være like verdifullt som å være et godt reportertalent .
Noen som har tatt dette innover seg er Al Jazeera Plus. Produsent David Cohn fortalte under en paneldebatt, at de har begynt å tilpasse reportasjer etter hvilken plattform de publiseres på. For eksempel må en reportasje som legges direkte på Facebook, vekke interesse i løpet av sekunder og samtidig fungere om brukeren ser den uten lyd. Hvis den samme reportasjen ligger på deres egne sider kan man ta seg mer tid og bruke lyd fordi personen som ser den har gjort et aktivt valg for å se den.
Å være plattformuavhengig betyr blant annet at ikke at alt skal skje på Facebook, som for mange er største trafikkdriver i dag blant det som skjer i de sosiale mediene. Kampen om oppmerksomheten er stor på Facebook, og man ser at unge brukere i større grad velger andre kanaler. I takt med at innholdet øker, vil også prosentandelen som faktisk ser innholdet sitt i feeden reduseres. Snapchat Discover, den nye funksjonen i Snapchat som lar deg lese nyheter fra blant andre CNN og Daily Mail, blir trukket frem av de gamle mediehusene som Forbes og New York Times, så vel som de nye aktørene som Buzzfeed og Mashable, som en svært interessant plattform hvor de tror det vil skje mye de neste årene. Alle disse fire spår at dette kan bli en av de viktigste plattformene for nyhetskonsumering fremover.
Når man snakker om årets SXSW kommer heller ikke unna å nevne Meerkat, den nye appen som lar deg livestreame over Twitter. Meerkat nevnes av «alle» og det spås at dette vil endre måten vi konsumerer nyheter på fullstendig. Plutselig er live-overføring noe alle kan gjøre, uten å være i besittelse av en satellitt-buss og annet ekstremt kostbart utstyr, og man treffer de unge som for lengst har sluttet å se tv.
Dan Pfeifer, tidligere kommunikasjonssjef for Barak Obama, spår at den årlige «State of the union»-talen til presidenten vil bli streamet over Meerkat eller tilsvarende i løpet av den neste amerikanske presidentperioden, rett og slett fordi det er nødvendig om man skal nå en hel generasjon unge amerikanere. Faktisk under hele SXSW, ser jeg folk som livestreamer foredrag og paneldiskusjoner via Meerkat.
Måten vi konsumerer nyhetene endrer seg hele tiden, og fremtidens nyheter vil bli skreddersydd for deg, på den plattformen du selv foretrekker.
Kommentér