I morgen skal Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal legge frem mediekonsernets resultat for fjerde kvartal. Meglerhusenes analytikere som følger Schibsted tett, tror Ryssdal legger frem et driftsresultat på 524 millioner kroner for fjerde kvartal. Det viser et gjennomsnitt av estimatene Kampanje har fått tilgang til. Det vil i så fall være 15 prosent høyere driftsoverskudd enn i tilsvarende periode i 2013.

Børsanalytikerne tror omsetningen økte med to prosent i fjerde kvartal, fra 3,832 milliarder i fjerde kvartal i 2013 til 3,919 milliarder i fjorårets siste kvartal. Det er Schibsteds internasjonale rubrikksatsinger som fortsetter å vokse mens konsernets mediehus i Norge og Sverige sliter med inntektsvikt i papiravisene (mer om analytikernes estimater for mediehusene lengre ned i denne artikkelen).

- Lukrativ investering
På Schibsteds resultatpresentasjon i morgen vil mye handle om de globale nettsatsingene når Ryssdal skal presentere 2014-tallene og resultatet for fjerde kvartal. Etter at  Schibsted inngikk en rubrikkallianse med rivalen Naspers, Telenor og Singapore Press Holdings  i markedene Brasil, Indonesia, Thailand og Bangladesh, har mediekonsernet steget med hele 40 prosent i markedsverdi på børsen.  Siden januar har kursen ligget på over 500 kroner på Oslo børs. Til sammenligning lå kursen under 30 kroner under finanskrisen i 2009. Analytikerne tror ikke Schibsted har nådd børstoppen. Ennå.

- Jeg synes Schibsted fortsatt er en lukrativ investering, en interessant aksje når man ser på verdien som settes på Schibsteds konkurrenter i forskjellige aksjemarkeder internasjonalt. Schibsted har gått gjennom en suksessfull endring til hovedsakelig å bli en nettbasert rubrikkaksje. Det forklarer kursutviklingen. Selskapet er i en ganske unik posisjon og kan om få år ha flere globalt ledende rubrikksider, sier analytiker Henriette Trondsen i Fondsfinans til Kampanje.

Tror på internasjonale erobringer
For analytikerne handler så å si alt om rubrikk. Det er nye rubrikksatsinger internasjonalt som gjør at Fondsfinans setter et kursmål på 540 kroner for Schibsted-aksjen, som er nærmere 40 kroner over prisen på aksjen i dag.

- Schibsteds markedsledende posisjoner på rubrikksider i Norge, Sverige, Frankrike, Spania og i avismarkedet forsvarer en aksjekurs på 370 kroner til sammen. Differansen opp til mitt kursmål på 540 kroner kan i stor grad forklares med forventninger til nye Finn-kopier som rulles ut. På kort sikt er jeg mest positiv til rubrikksidene i Spania og Frankrike for 2015. Potensialet er fortsatt er enormt i disse landene og jeg tror at Spania vil overraske positivt i 2015, sier Trondsen om et marked der Schibsted-satsingene har fått merke problemene i landets økonomi.

Alliansen med Naspers internasjonalt gjør også Schibsted-aksjen het i børsmarkedet.

- På sikt har Schibsted også mulighet til å bli verdensledende utenfor Europa etter avtalen med hovedkonkurrenten Naspers. Jeg ser nettsatsingen i Brasil som det viktigste potensialet i denne avtalen, men på grunn av tøff konkurranse på enkelte vertikaler vil vi nok ikke se like rask suksess som i Russland der nettsiden Avito gikk fra tap til 50 prosent driftsmargin på 12 måneder etter en tilsvarende avtale, påpeker hun.

Mener Schibsted tåler konkurransen
Selv om Schibsted møter stadig tøffere konkurranse fra globale aktører som Google og Facebook, noe også enorme pengemaskiner som Finn har merket en god stund, mener hun utsiktene er lyse for det norske mediekonsernet.

- Konkurransen er tøff,  men jeg tror Schibsted vil beholde posisjonen. Det er vanskelig å bryte ned en «winner takes it all»- posisjon i et marked. Se bare på Craiglist i USA som har klart å holde posisjonen med eksplosjonen av spesialiserte sider de siste årene. Schibsted har også vært flinke til å være i forkant av trender med egne spesialiserte sider for å utvide markedet, sier Trondsen.

 Bratt år for mediehusene
Meglerhusene tror forretningsområdet «Online Classifieds» fikk et driftsresultat på 368 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er 50 prosent høyere enn i samme periode i 2013. Omsetningen økte med 12 prosent til 1,230 milliarder kroner, ifølge et gjennomsnitt av analytikernes estimater.

De Schibsted-eide mediehusene jobber på spreng med den digitale transformasjonen. Med unntak av VG i Norge, makter ikke mediehusene så langt å kompensere for papiravisenes inntektsfall i annonsemarkedet med digitalvekst. Analytikerne tror driftsresultatet for de norske mediehusene krympet med 29 prosent i 2014 - fra 723 millioner i 2013 til 512 millioner i fjor. Også i  fjerde kvartal regner meglerhusene at driftsresultatet falt med 28 prosent til 110 millioner.