I forrige kunne uke Telenor-direktør Berit Svendsen fortelle til Kampanje at 60 prosent av all datatrafikk i Telenor-nettet er video. Her er det nye innholdstjenester som Netflix og ungdomsfavoritten YouTube som er de store driverne. Netflix tar i dag 20 prosent av all datatrafikken som strømmer gjennom Telenor-nettet og Googles videodelingstjeneste 12 prosent. Ifølge Svendsen eksploderte bruken på den amerikanske strømmetjenesten en søndagskveld nylig.

- Ja, da var den på sitt høyeste. Men peaken på Netflix forskjøv seg til senere på kvelden og det var på grunn av «Kampen om Tungtvannet». Det har jeg sagt til Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef i NRK, red. anm.) og TV 2-sjefen. Dynamikken er at med en gang nordmenn ikke er mette og fornøyde, går de på Netflix. Men det er jo også flott. Fordi det sier noe om det vellet av muligheter kundene nå har. Det er den store trenden og det kommer til å fortsette, sa Svendsen til Kampanje.

Les også: Tjener på Netflix-boom

Norge er i verdenstoppen i bruk av amerikanske Netflix. Ifølge tall fra TNS Gallups siste tv-utstyrsundersøkelse, har 30 prosent av husstandene i Norge abonnement på Netflix. I februar 2013 var tallet 12 prosent før det ett år senere steg til 23 prosent. Amerikanerne kan ikke regne lignende veksttakt i Norge fremover, ifølge forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter.

-  Netflix har vokst kraftig og raskt i Norge, men veksten har stagnert de siste kvartalene. Bare to prosent av norske husstander har planer om å skaffe seg et Netflix-abonnement, forteller Futsæter til Kampanje.

Les mer om tallene for de ulike aktørene og siste nytt om trendene for tv-strømming i  Knut-Arne Futsæters kommentar på Kampanje Premium (krever innlogging).

Forskningslederen mener bildet som tegnes av nordmenns tv-vaner ofte mangler nyanser:

-  For første gang i historien blir norske tv-selskaper direkte utfordret av utenlandske aktører, spesielt fra innholdsleverandører som YouTube og Netflix. Alle snakker om det store paradigmeskiftet for tv-bransjen og journalister skriver om de raskt skiftende seervanene. De hevder ofte at vi ser slutten av storhetstiden for tradisjonell direktesendt tv, at tenåringer kun ser på YouTube og at vi voksne setter oss ned og ser alle episodene av serier på strømme-tv. Netflix gir oss personlig programmering basert på avansert algoritmer og vi blir alle omtalt som aktive og engasjert seere. Virkeligheten er ikke helt slik, selv om tv-vanene endres og strømming vokser, poengterer Futsæter.

Entusiastene har tømt arkivene
Norge er helt i front i den digitale transformasjonen og strømming av levende bilder har vokst betydelig de siste årene. Noe aktører som Telenor kan fryde seg over. Men i løpet av det siste har strømmingen flatet ut.

-  Undersøkelser viser at folk som er ivrige brukere av ny medieteknologi også har skaffet seg nødvendig utstyr og tjenester for strømming, men dette gjelder ikke det store flertallet av befolkningen. De som er mest interessert i film og serier, de aller mest aktive abonnentene av strømmetjenester som Netflix, har pløyd gjennom alt av filmer og serier i arkivene. De er nå på utkikk etter nytt innhold. Jeg tror strømmeleverandørene må tilby mye mer nytt innhold for å holde interessen til de mest aktive serie- og filminteresserte kundene oppe og for å få nye kunder. Jeg tror ikke det kommer en ytterligere vekst i strømmingen før det skjer, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

Strømmingen stagnerer
Dette forteller tallene om nordmenns daglige bruk av innhold via internett: I andre kvartal i 2012 så fem prosent av befolkningen daglig tv-programmer, filmer og serier via nettet. I andre kvartal i 2013 hadde den daglige bruken steget til 16 prosent, så til 17 prosent i andre kvartal i andre kvartal i fjor før den krabbet opp til 18 prosent i fjorårets siste kvartal, viser tall fra TNS Gallups Interbuss-undersøkelse. Blant de yngre, i målgruppen 15 til 29 år, har den daglige bruken av nett-tv falt, fra 30 prosent i andre kvartal i 2013, videre til 28 prosent i tilsvarende kvartal i 2014 og videre ned til 27 prosent i fjerde kvartal i fjor.

- Ikke dramatisk for tradisjonell tv
Samtidig holder tradisjonell tv stand.

 -  Tv-seingen økte med sju minutter fra 2013 til 2014, opp fra 167 minutter til 174 minutter. Hovedårsakene til veksten var OL, fotball-VM og implementering av tv-seing utenfor private husstander i de offisielle målingene. Men dette viser at det ikke er noen dramatisk nedgang i tradisjonell tv-seing, tross konkurransen fra strømme-tv, sier Futsæter.

Les også: - Derfor stagnerer tv-strømming (krever innlogging)