Artikkelen blir oppdatert. Kampanje dekker resultatpresentasjonen, som startet klokken 12.00 i Amedias hovedkvarter i Oslo, og kommer med mer.

Amedia har blødd kraftig som følge av kraftig inntektsfall i annonsemarkedet for papiraviser. I 2014 fikk mediekonsernet et resultat før skatt på minus 424 millioner kroner av en omsetning på 4,6 milliarder. I fjerde kvartal endte underskuddet på 141 millioner kroner. Året før gikk Amedia i 81 millioner kroner i pluss mens det gikk med 77 millioner i underskudd i fjerde kvartal 2013.

- Turbulensen fortsetter
Det er Amedia-sjef Are Stokstad som legger frem mediekonsernets svake tall i dag.

- Turbulensen i mediebransjen fortsetter og utfordringene i annonsemarkedet vil vedvare også i 2015. Vårt arbeid med å tilpasse kostnadene i tråd med inntektsutviklingen videreføres. Vi jobber med å styrke vår konkurransekraft og vil framover lansere nye produkter og tjenester av høy kvalitet og relevans. Vi forventer fortsatt sterk vekst i antallet kunder med et betalt digitalt kundeforhold, sier Stokstad i en resultatmelding.

Amedia opplyser at mediekonsernet avsluttet fjerde kvartal med «et godt resultat på driften».  Driftsresultatet før engangseffekter var på 124 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 117 millioner før engangseffekter i tilsvarende periode i fjor. Det ga en margin på 10,6 prosent i fjerde kvartal i fjor, mot 8,6 prosent i samme kvartal året før.

Kutt kostet 110 millioner
Men fjorårets store smell i annonsemarkedet og kostbar nedbemanning setter kraftige avtrykk etter seg i regnskapet for fjerde kvartal. Kuttekostnader belaster fjerde kvartal med hele 110 millioner kroner. På toppen av det kommer avskrivinger i den russiske trykkerivirksomheten, noe som gir et resultat før skatt på minus 141 millioner kroner.

- Resultatene i fjerde kvartal viser nødvendigheten av de store grepene vi har gjort på kostnadssiden, sier konsernsjefen.

Les også: Store kutt i Amedia

Les også: - Står overfor historisk mediekrise

Amedias omsetning i fjerde kvartal falt med 14 prosent, ned 188 millioner kroner til 1,170 milliarder. For hele året var nedgangen i driftsinntekter på  hele 520 millioner kroner, ned ti prosent fra 5,207 milliarder i 2013 til 4,687 milliarder i 2014. Amedia påpeker i dag at konsernets  samlede annonseinntekter fortsetter å krympe. I fjerde kvartal var fallet på 10,1 prosent sammenlignet med  samme kvartal året før. Papirannonseringen falt med 14,5 prosent, mens de digitale annonseinntektene vokste med 13,3 prosent. I fjerde kvartal ble kostnadene høvlet ned med 194 millioner kroner, en nedgang på 16 prosent, for å møte inntektsfallet.

- 220.000 betalende digitalbrukere
Stokstad vektlegger at Amedia fortsetter å vokse digitalt.

- Det mest oppløftende i fjerde kvartal er den sterke veksten i digitale abonnement og effektene av de omstillingsprosessene vi har gjennomført. Jeg er svært fornøyd med at Amedia, gjennom aID-løsningen, på kort tid har etablert digitale kundeforhold til en vesentlig andel av papirabonnentene. Det legger til rette for en videre offensiv satsing på nye digitale produkter og tjenester, sier han.

Les også: Tar over digitalsalget i Amedia

25 Amedia-aviser har nå lansert digitale abonnementsprodukter, og antall betalende aID-brukere har passert 220 000, opplyser Amedia i dag. Mediekonsernet understreker at satsingen på digitalabonnement ikke har bremset digitalveksten:

- Selv om deler av innholdet nå er eksklusivt tilgjengelig for abonnenter, fortsetter den digitale trafikkveksten. Antallet daglige mobilbrukere økte med 83 prosent til over 500 000 daglige brukere i kvartalet. Dette mer enn oppveier en svak nedgang i desktoptrafikken på 3,6 prosent til vel 750.000 daglige brukere. Levende bilder blir et stadig viktigere tilbud, og antallet videostarter nærmet seg i kvartalet en halv million i gjennomsnitt hver uke, forteller Amedias resultatmelding.

Les også: Veiby forlater Amedia

Les også: Sjefflukt i Amedia

Kampanje kommer med mer.