I går la Telenor-konsernet frem sine regnskapstall for fjorårets fjerdekvartal og for den norske virksomheten under ledelse av konserndirektør Berit Svendsen var det både gode og litt mindre gode nyheter.

Best går det i mobildivisjonen der Telenor-konsernet klarer å hente ut stadig mer inntekter per kunde. Selskapet økte inntektene i fjerde kvartal på mobilområdet med nærmere 300 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2014 til 3,7 milliarder kroner.

Her er det særlig den sterke veksten i datatrafikk kombinert med det Telenor trekker frem som «enkle oppsalgsløsninger» for å utvide datapakkene, det som drar opp inntektssiden.

- På nesten en dobling av datavekst har vi klart å øke prisene med ti prosent. Det er jo egentlig en utrolig god avtale for kundene også. Du dobler trafikken også betaler du ti prosent mer. Det er en kopp kaffe i måneden. Vi er en av de få i Europa og verden som klarer å få til dette her, sier Berit Svendsen til Kampanje.

Mistet 400 mill.
På fastnettdivisjonen er utviklingen ikke fullt så god. Her ligger omsetningen stabilt på rundt tre milliarder kroner.  Både på fasttelefoni og på salg av bredbåndspakker går det tråere. I 2014 kuttet 100.000 kunder fasttelefonene og det slår voldsomt ut på topplinjen. Omsetningen fra fasttelefoni gikk fra 2,8 milliarder i 2013 til 2,4 milliarder i 2014, et bortfall på 400 millioner kroner. 

- Vi skulle gjerne sett at vi vokste litt mer på fastnett og det sier vi også er vår ambisjon fremover. Men når vi har en rimelig flat utvikling på inntektssiden samlet sett, betyr det også at vi har klart å kompensere for dette med tilsvarende 400 millioner kroner i året.

Også salget av bredbånd går tregere enn hos konkurrentene som for eksempel bredbåndleverandøren Lyse som med sin innholdstjeneste Altibox forsyner seg grovt av veksten i dette markedet.

- Vi skal ta en større andel av bredbåndsveksten fremover på fastnett, sier Svendsen.

Fortsatt er Telenor Norge en av de mest lønnsomme virksomhetene i Telenor-konsernet og på onsdagens resultatpresentasjon fikk Svendsen og hele Telenor Norge-gjengen ros av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Omsetningen totalt øøkte med 4,4 prosent til 26 milliarder kroner og det med en driftsmargin på 43 prosent.

- Den store trenden
Den store trafikkdriveren for Telenor er ifølge Telenor Norge-sjefen levende bilder

- Totalen i nettet vår som bærer all datatrafikk viser at 60 prosent av all trafikk er video, sier hun.

Her er det nye innholdstjenester som Netflix og ungdomsfavoritten YouTube som er de store driverne. Netflix tar i dag 20 prosent av all datatrafikken som strømmer gjennom Telenor-nettet og Googles videodelingstjeneste 12 prosent. Ifølge Svendsen eksploderte bruken på den amerikanske strømmetjenesten søndag kveld denne vinteren.

- Ja, da var den på sitt høyeste. Men peaken på Netflix forskjøv seg til senere på kvelden og det var på grunn av «Tungtvann». Det har jeg sagt til Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef i NRK, red. anm.) og TV 2-sjefen. Dynamikken er at med en gang nordmenn ikke er mette og fornøyde, går de på Netflix. Men det er jo også flott. Fordi det sier noe om det vellet av muligheter kundene nå har. Det er den store trenden og det kommer til å fortsette, sier Svendsen.

Telegigantens tall for 2014 viste at selskapet fikk en rekordhøy omsetning på 106 milliarder kroner. Selskapet har heller aldri vært mer lønnsomme og overskuddet endte på 20,7 milliarder kroner.

Det var imidlertid ikke godt nok for investorene og teleanalytikerne som svarte med å sende Telenor-aksjen ned med fem prosent.