I dag ble det klart at TV 2 gjør sitt største oppkjøp noensinne. Selskapet overtar eierskapet i den svenskeide betal-tv-kanalen C Mores norske virksomhet på sport og inngår samtidig et langsiktig samarbeid om salg og markedsføring av film og serier.
- Det er et stort og viktig kjøp for TV 2 og vi er veldig glade for å kunne gjøre denne avtalen. Nå skal vi sørge for å ivareta de avtalene og rettighetene som følger med, sier TV 2-sjef Olav Sandnes til Kampanje.
Dersom kjøpet blir godkjent av Konkurransetilsynet vil TV 2 kunne tilby hele 14 forskjellige C More-kanaler på sin online tv-plattform TV 2 Sumo. Totalt antall kanaler som den nye TV 2-sjefen Olav T. Sandnes vil rå over vil ligge på 25 forskjellige tv-kanaler i tillegg til en svært attraktiv portefølje av sport og fotball.
- Det er innholdet som er det vesentlige. Det vi ser i tv-verden er at nisjekanaler bare blir viktigere og viktigere for seerne, og så blir det viktig å tilby gode løsninger som gjør at seerne finner frem i tilbudet vårt, sier Sandnes.
Med kjøpet av C More i Norge avslutter TV 2 en to år lang kamp om betal-tv-kanalen og sikrer seg all norsk fotball samt attraktive serier som La Liga og Serie A. I tillegg sitter TV 2 allerede på Premier League-rettighetene.
Les også: TV 2 kjøper C More
Inntil oppkjøpet blir godkjent av Konkurransetilsynet, understreker Sandnes at C More og TV 2 vil operere som to helt separate virksomheter.
- Vi har oversendt saken til Konkurransetilsynet, og så er det sånn at tilsynet ikke gir forhåndsuttalelser om dette. Tilsynet vil behandle dette som en vanlig sak, men så er det også vår vurdering at dette vil være til det beste for forbrukeren, sier Sandnes.
Vil stanse oppkjøp
Tidligere i dag gikk Discovery-sjef Harald Strømme ut og advarte mot TV 2s fotballdominans og ba Konkurransetilsynet se på saken.
- Et sammenslått TV 2 og C More vil bli helt dominerende i betal-tv-markedet, og hvis de får anledning til å skape et monopol på Premier League og Tippeligaen, får de en forhandlingsmakt som i realiteten setter markedsmekanismene ut av spill. Det vil både forbrukerne og rettighetshaverne tape på, sa Harald Strømme til Kampanje tidligere i dag.
Les også: - TV 2 får fotballmonopol
Tidligere har direktør Christine Meyer også uttalt seg kritisk om en for stor konsentrasjon av fotballrettigheter.
Advarer: Discovery-sjefen Harald Strømme advarer mot det han kaller et "fotballmonopol på TV 2" og møter sterke imøtegåelser fra den nye TV 2-sjefen.
Les også: Frykter nytt Tippeliga-monopol på TV 2
- Vi registrerer at konkurrentene våre er ute og kommenterer. Spørsmålet er om de kommenterer på vegne av seg selv eller den norske forbrukeren, sier Sandnes, som registrerer at Discovery Network Norway med Harald Strømme «gjerne appellerer til strengere norske konkurranseregler samtidig som de unngår norske reklamereglene ved å sende nesten alle sine kanaler fra utlandet».
- Får dere et fotballmonopol?
- Nei. Det vi registrerer er at responsen fra norsk fotball har vært utelukkende positiv, både fra klubber, forbund og fotballinteresserte. Så har det vært noen kommentarer om at dette potensielt kan være en ulempe forbrukerne og da er det vårt ansvar å sørge for at dette blir veldig bra for norske forbrukere. Det har vi vist tidligere og opplever at vi har full anledning til nå også, sier Sandnes.
- Er tanken å øke prisene på fotballproduktet?
- Nei, vi har ingen planer om å øke prisene. Men vi kan pakketere dette på en annen måte og den pakketeringen vi har i dag vil helt sikkert endre seg over tid. Det må vi gjøre fordi vi opplever at vi må tilby både film og sport og tv så kundevennlig som overhodet mulig i konkurranse med globale aktører som blant annet Discovery, sier Sandnes.
Sandnes mener det fortsatt er mange rettigheter som TV 2 ikke har kontroll på og at kanalen alltid har fulgt og dekket redaksjonelt idretter man ikke har rettighetene til. Han viser blant annet til ski-VM og alpin-VM som ferske eksempler.
- Når det gjelder fotball spesielt så har NRK den norske fotballcupen, MTG har Champions League og Discovery Network Norway med Harald Strømmer har det han selv betegner som «indrefileten av norsk fotball», landslagsfotballen sammen med øvrig europeisk landslagsfotball, for en lang periode. I tillegg har de også med Eurosport skirettigheter og Bundesliga. Vi opplever at det er marked som er veldig fragmentert, sier Sandnes.
- Kommenterer ikke pris
Når det kommer til pris og betingelser for kjøpet av C More lukker imidlertid den nye TV 2-sjefen seg fullstendig.
- Partene er enige om ikke å kommentere pris eller betingelser, sier Olav Sandnes.
Etter det Kampanje kjenner til skal det imidlertid ha funnet sted oppgjør mellom TV 2 og Bonnier der det går en sum penger fra TV 2 til Bonniers hovedkontor i Stockholm. Samtidig skal Bonnier ta sin del av forpliktelsene knyttet til de eksisterende rettighetsavtalene.
- Jeg vil ikke kommentere betingelsene i transaksjonen, sier Sandnes.
Det er en kjent sak at C More sitter med tunge forpliktelser knyttet til særlig de norske fotballrettighetene. Den Bonnier-eide kanalen betalte i 2010 hele 1,1 milliarder for retten til å vise seks av åtte kamper fra Tippligaen samt kampene fra landets nest øverste fotballdivisjon og har kostnader på over 300 millioner kroner i året om en inkluderer produksjonskostnader.
- Vil styrke oss resultatmessig
Selskapet skal ha gått med store underskudd de siste årene og tapte over 200 millioner kroner de siste årene. Tall for Norge foreligger ikke og C More og Bonnier har aldri ønsket å kommentere tall for den norske virksomheten isolert, men kanalen tapte på nordisk nivå hele 275 millioner kroner bare i 2013.
Les også: C More har tapt én milliard
- Hvordan kommer dette til å slå inn i TV 2s regnskaper?
- Vi overtar nå en virksomhet som vi opplever kommer til å styrke oss resultatmessig over tid. Dette vil gi oss muskler til å ta imot de utfordringene vi ser kommer i mediemarkedet, men også de mulighetene som vil dukke opp, sier Sandnes.
- Du sier det vil styrke dere «over tid». Betyr det at det kommer to år hvor regnskapene til TV 2 blir belastet med C Mores rettighetskostnader?
- Det er viktig å huske på at vi ikke bare kjøper norsk fotball her. Vi kjøper også en rekke andre rettigheter i tillegg til at vi inngår en samarbeidsavtale rundt film og serier, sier Sandnes.
Kamp om C More
Salget av C More har tatt lang tid. Allerede for to år siden initierte Bonnier en prosess rundt C More som lokket både TV 2 og Egmont, Discovery og MTG på banen. Også Telenor, som på den tiden var inne i kanalen med en eierpost på 35 prosent, skal ha vurdert et oppkjøp. Men til slutt var det TV 2 som stakk av med seieren. Rett før jul skal Bonnier ha tatt stilling til budene fra Discovery og TV 2 og gått som Kampanje kunne avsløre i januar gått inn i eksklusive forhandlinger med TV 2.
Les også: Klar for ny milliardavtale
- Hvorfor vant TV 2 frem med sitt bud?
- Vi har tidligere vist at vi kan løfte idretter på tv og ikke bare rundt fotball. Se på sykkel og Tour de France, håndball og ikke minst norsk Tippeliga tidligere. Det viser at vi klarer å skape et engasjement rundt de rettighetene vi engasjerer oss i, sier Sandnes.
TV 2-sjefen Olav Sandnes skal selv ha brukt mye tid på å få landet en avtale med Bonnier sammen med sitt forhandlingsteam som har bestått av finansiell rådgiver Stella Advisors og Greger Larsson samt distribusjonssjef Øivind Johannessen og strategidirektør Kjetil Nilsen i TV 2.
Bonnier: - Manglet fri-tv
Bonnier har på sin side brukt Nordea som finansiell rådgiver sammen med advokatkontoret Roschier og den som har ledet forhandlingene har vært Manfred Aronsson.
- Hvordan kommer denne dealen til å slå ut for Bonnier rent finansielt?
- Vi kommenterer ikke finansielle detaljer fra en slik transaksjon. Men på generellt nivå kan vi si at transaksjonen styrker Bonniers finansielle situasjon. Situasjonen på premium sport-markedet i Norge med TV 2, MTG og C More i kamp om premium sport –rettigheter og med flere mulige aktører på vei inn ville gjøre det vanskelig for C More på langs sikt ettersom vi mangler en fri-tv-kanal i Norge, sier Aronsson til Kampanje.
Kommentér