Det blåser på toppene i norsk tv-bransje. Administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge og Discovery, Harald Strømme, knivet med tidligere TV 2-sjef Alf Hildrum om seertall og hvem som er de størst i de kommersielle målgruppene. I lang tid forsøkte Strømme å innprente at Discovery-gruppen var blitt like stor som TV 2, mens daværende TV 2-sjef Alf Hildrum hevdet at hovedkanalen var betydelig større enn TVNorge, som han omtalte som «småkanal». Nå er det den nye TV 2-sjefen, Olav T. Sandnes, som har skarpe ordvekslinger med konkurrenten.

Bakteppet for den nye striden er fotballrettigheter i milliardklassen, oppkjøp av C More, enorme investeringer og markedsmakt i betal-tv-markedet. Mandag ble det bekreftet at TV 2 kjøper den norske delen av C More Sport og inngår en langsiktig og eksklusiv avtale om salg og markedsføring av C More Film i Norge. Alle C More Norges rettigheter innen sport inkluderes i handelen. Dermed sitter TV 2 på de to mest gylne fotballrettighetene: Premier League og Tippeligaen.

Les også: TV 2 kjøper C More

Mandag gikk Discovery-sjef Harald Strømme ut og advarte mot TV 2s fotballdominans og har bedt Konkurransetilsynet stoppe oppkjøpet.

- Et sammenslått TV 2 og C More vil bli helt dominerende i betal-tv-markedet, og hvis de får anledning til å skape et monopol på Premier League og Tippeligaen, får de en forhandlingsmakt som i realiteten setter markedsmekanismene ut av spill. Det vil både forbrukerne og rettighetshaverne tape på, sa Harald Strømme til Kampanje mandag.

Les også: Frykter at TV 2 får fotballmonopol

TV 2-sjefen svarte kontant på tiltale:

- Vi registrerer at konkurrentene våre er ute og kommenterer. Spørsmålet er om de kommenterer på vegne av seg selv eller den norske forbrukeren, sa Sandnes, som videre hevdet at Discovery Network Norway med Harald Strømme «gjerne appellerer til strengere norske konkurranseregler samtidig som de unngår norske reklamereglene ved å sende nesten alle sine kanaler fra utlandet, sa Sandnes til Kampanje.

Les mer: Rykende uenig med Discovery-sjefen

Da brøt krangelen løs. Harald Strømme skrev i et innlegg på Kampanje.com at han hadde «et sterkt behov for å rydde opp i misforståelser, feilinformasjon og kortslutninger i denne saken».

- Hvis TV 2 får lov til å etablere et monopol på de to mest attraktive av disse rettighetene, og samtidig kan kontrollere pengestrømmen fra 70 prosent av kundene, vil TV 2 få så stor forhandlingsmakt at markedsmekanismene settes ut av spill.  Det oppstår en selvforsterkende effekt som gjør at «the winner takes all». Faste, løpende inntekter på flere hundre millioner fra kundebasen vil finansiere nye rettigheter, og rettighetene sørger igjen for å styrke kundebasen. For ikke å snakke om den forhandlingsmakten TV 2 vil få overfor distributører som Telenor, Get og Altibox. TV 2 vil ha muskler og penger ingen kan matche i kampen om fremtidige betal-tv-rettigheter, skrev Strømme i innlegget.

Les mer: - Tåkeprat om fotball og markedsmakt.

Siste ord var ikke sagt mellom sjefene. TV 2-sjef Olav T. Sandnes kontret tilbake i et motinnlegg på Kampanje.com.

- Vår største konkurrent i det kommersielle tv-markedet, den internasjonale giganten Discovery Networks, har ensomt flagget at de med all sin makt vil stoppe avtalen. I sitt forsøk på dette maler Discovery Networks norske representant et bilde så svart at han neppe kan tro på det selv, skrev Sandnes, som avviste monopoladvarselen:

- Ingen mediehus vil være i stand til å sikre seg monopol innen premium-tv i noen deler av markedet. På to-tre år har vi i det norske markedet erfart at en annen global konkurrent til Discovery, Netflix har bygget seg opp til å bli den aktøren med størst abonnementsbase på betal-TV i Norge. En annen global aktør, HBO er på full fart inn med betydelig vekst. Fra før er også Viasat en stor aktør i dette markedet både på sport og film. Og markedet for idrettsrettigheter er enormt.

Les mer: - Svartmaling av Discovery

I dag er det Harald Strømme som svarer syrlig på erkerivalens innlegg:

- Storebrødre som gjennom mange år er vant til å få viljen sin uten protester, er sjelden særlig begeistret når de møter motstand fra lillebror. TV 2-sjef Olav Sandnes, som er det danske milliardkonsernet Egmonts fremste våpendrager i Norge, er åpenbart intet unntak. Nådeløst svinger han pisken over den som måtte si seg uenig i hans analyse av egen fortreffelighet. Alt i den hensikt å tåkelegge sakens kjerne, skriver Strømme i et innlegg.

Les hele innlegget: - Storebror med ømme tær

Les også: Fotball-topp håper på Discovery-bud