Denne uken har store deler av reklame- og markedsføringsbransjen vært samlet på Oslo Kongressenter for å få med seg Social Media Days. Konferansen lever opp til navnet sitt ved at store deler av diskusjonen og innholdet deles på sosiale medier av de rundt 500 deltakerne som er til stede. Ikke alt handler om fag. Konferansen har også blitt en arena for satire og parodi, med @kjelltech, inspirert av Børge Lunds tegneserie Lunsj, og @someliten i spissen.

SosialeMedierEliten gjorde seg bemerket med en blogg som harselerte med sosiale medier-ekspertene i 2013. Nå har den anonyme satirikeren våknet opp igjen på Twitter, der de har over 1800 følgere.


KjellTech bygger på Børge Lunds tegneserie Lunsj og har over 6000 følgere på Twitter.

Også Starcom og Design Container sørger for satire i sosiale medier med nettsiden Synsebingo, som genererer automatiske Twitter-meldinger basert på hvor fornøyd konferansedeltakerne føler seg. Meldingene svinger fra parodier på de mest begeistrede deltakerne til parodier på de største grinebiterne i salen.

Les også: Her er sosiale medier-vinnerne

- Begynner å bli parodisk
Byråleder Fredrik Østbye i Spoon tar parodiene med godt humør og mener bransjen har seg selv å takke.

- Når vi har gjentatt oss selv i så mange år at det begynner å bli parodisk, er det ikke rart at vi blir parodiert av den såkalte @someliten. Man må spørre seg hvorfor det ikke har skjedd med reklamedelen eller andre deler av bransjen. Det virker som det viktigste er å klappe hverandre på skulderen og gi bekreftelse. Det er veldig få som tør å utfordre, skape innovasjon og debatt, sier Østbye, som understreker at Social Media Days har vært svært veldrevet og profesjonelt.

- Det er tydelig at dette fungerer og at dette er noe folk vil ha.

Han trekker paralleller mellom Twitter-kontoen @someliten og det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Jeg har sagt på Twitter at jeg mener @someliten er vår bransjes Charlie Hebdo. De parodierer oss og setter oss på spissen, og jeg mener det er en grunn til det. Vi har satt oss i denne situasjonen selv ved å være gjentagende og parodiske.

- Hårreisende
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen rister på hodet av sammenligningen.

- Jeg synes det er hårreisende av Fredrik å sammenligne @someliten med Charlie Hebdo. Satire, ironi, sarkasme og spydigheter må vi tåle, og det fortjener både bransjen. som er full er full av floskler, og enkeltindividene som står bak flosklene. Jeg står helt sikkert bak noen floskler selv. Men jeg er prinsipiell motstander av anonymiteten. Det er der det står for mitt vedkommende, sier han til Kampanje.

- Hva er forskjellen?

- Når en komiker står på Latter og gjør narr av kronprinsesse Mette-Marit, vet vi at det er Sigrid Bonde Tusvik som parodierer. I dette tilfellet mener jeg at de er feige som gjør det anonymt. Det er den store forskjellen mellom @someliten og Charlie Hebdo. De har baller til å være åpne og transparente. Her vet vi ikke en gang om det er en gutt eller en jente, eller begge deler. De er balleløse.

Østbye står inne for sammenligningen med Charlie Hebdo, men skriver under på Nygård-Hansens oppfordring om å stå frem.

- Jeg synes de er modige og skarpe, men det er én stor forskjell, og der synes jeg Hans-Petter har et godt poeng. Charlie Hebdo er modige nok til å stå frem. En del av det å drive god journalistikk, er å stå for det du skriver. @someliten har en god penn, men det er på tide at de står frem, eller så kan de legge ned.

Rangerer tullprat på Twitter
Én som har stått frem med satire i fullt navn, er webutvikler Trym Stene. Utvikleren lanserte denne uka nettsiden Teit.no, som tar sikte på å rangere tullprat på Twitter. Listen domineres av profilerte sosiale medier-profiler, og i skrivende stund er det nettopp Nygård-Hansen som leder med over 100 stemmer.

- Teit.no er lagt ut under fullt navn. Er det greit da?

- Nei, jeg synes ikke det er greit med tanke på signalene vi sender ned til de yngre. At voksne som jobber i privat næringsliv oppretter en tjeneste hvis eneste formål er å henge ut folk, synes jeg legitimerer at det å mobbe åpent og i all offentlighet - er OK. Det synes jeg ikke det er. Jeg kan tåle det og tuller med det selv, men det betyr ikke at det er greit. Folk åpner hele tiden nye tjenester der man blir utsatt for press, da skal ikke vi voksne sitte og programmere sånne tjenester, sier Nygård-Hansen.

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Stene.

Twitrer som tegneseriefigur
Mannen bak tegneserien Lunsj, Børge Lund, drar på det når Kampanje spør om han tar ansvaret for Twitter-meldingene fra @KjellTech. KjellTech er enkeltmannsforetaket til hovedpersonen Kjell, og det er altså fra denne Twitter-kontoen at Lund biter fra seg på Social Media Days.

- KjellTech er alltid på plass der det skjer, humrer Lund.

Han synes ikke sosiale medier-bransjen er noe lettere å parodiere enn andre bransjer.

- De aller fleste bransjer er lette å parodiere, spesielt når man arrangerer konferanser der man hele veien møter seg selv i døra.

- Men du er på konferansen selv også?

- Ja, kanskje.

- Er du en del av sosiale medier-eliten?

- Det kommer an på. Jeg føler meg litt sånn som Kjell, som har et generelt behov for å være til stede der det skjer.

- Er du truffet av egen satire?

- Jo, og det er vel egentlig det som gjør det mulig å lage satire, at du klarer å se deg selv i det. Det gjelder definitivt hele gjengen som sitter i salen der.

Oppdatert: Etter at saken ble publisert sender Børge Lund en presisering.

- KjellTech-konsernet er et høyst ekte og verdensomspennende konsern, og har selvfølgelig ansatt en egen content manager for sosiale plattformer, skriver Lund på SMS.