Bakgrunnen er at norsk filmbransje  de siste årene har tapt store summer som den før fikk inn fra salg av film på DVD og Blu-ray, ifølge direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film&Kino. I 2007 var disse inntektene på 75 millioner årlig, mens de i år er nede på cirka 20 millioner.

- Det finnes aktører som i dag tjener store penger på å distribuere filminnhold, og som burde bidra til innholdsproduksjon av norsk film i den nye, digitale tiden vi lever i. Dette er det vi forsøker å finne ut av, sier kulturminister Thorhild Widvey til Aftenposten.

Hun vil ikke gå i detalj på hvordan en slik avgift eventuelt skal utformes, men nevner at det fins 430 bredbåndsselskaper i Norge. Widvey inviterer nå til en rundebordskonferanse med blant andre bredbåndsselskapene og strømmegiganter som HBO og Netflix.