Én av høstens største snakkiser var utvilsomt podkastens gjenoppstandelse ledet an av den amerikanske krimsuksessen «Serial», en journalistisk gjennomgang av et 15 år gammelt drap på tolv episoder, med over 40 millioner nedlastinger.

Nå vil også VG satse mer på podkast, og i første omgang skjer det ved å lese inn utvalgte reportasjer fra VG Helg og lydklipp fra VGTV. Podkastene får brukerne tilgang til i VGs egen mobilapplikasjon og på iTunes. Satsingen kommer i tillegg til «Level Upcast», som er en podkast spunnet ut av VGTV-serien «Level Up».

- Vi har bestemt oss for å starte i det rolige for å få dette opp og stå. Vi ser at folk lytter mer på podkast. Det er «Serial» et godt bilde på. I VG ønsker vi å spinne ut podkaster om et bredt spekter av temaer, fra sport og underholdning til politikk, sier digitalredaktør Ola Stenberg.

- Er det «Serial»-suksessen som har gjort at dere setter i gang med dette?

- Vi har tenkt på dette lenge før det tok av og har brukt god tid til å tenke gjennom hva det er vi ønsker å gjøre med dette. Vi ønsket ikke å gjøre noe uten å ha en plan og er oppe og står med en egen avspiller i VG-appen. Der finner man noe innhold, og det er mer innhold på gang, uten å konkludere akkurat hva det er som kommer. Også i denne verdenen må man prøve og feile litt.

Venter med reklame
Etter hvert skal det også produseres eget innhold eksklusivt for podkast, ifølg Stenberg.

- Det kommer definitivt til å komme originalt podkast-innhold ut av VG-huset.

- Vil dere legge reklame på podkastene?

- Vi starter ikke der, men har fokus på å lage godt innhold. Lykkes vi med det skal vi ta den diskusjonen.

- Ingen planer
Teknologidirektør Hildegunn Soldal i Dagbladet forteller at de, i motsetning til sin konkurrent, ikke har noen podkast-prosjekter på gang.

- Vi har ingen umiddelbare planer, men det er noe vi også vurderer, sier hun til Kampanje.

Hun tror ikke det blir lett for andre å gjenskape suksessen til «Serial».

- Jeg synes det er kjempespennende, og «Serial» viser at det er bred interesse rundt det å følge den journalistiske metoden. Det trenger heller ikke å være en krimsak. Det er absolutt mulig, men jeg tror at også podkaster krever mye arbeid.

Killer-app
Spesialrådgiver Steffen Fjærvik i Gambit mener podkastens renessanse i stor grad kan tilskrives «Serial». 

- Alle, inkludert meg selv, peker jo selvfølgelig på «Serial» akkurat nå, fordi vi endelig har fått det vi i dataverdenen kaller en killer-app, sier han til Kampanje.

Han har skrevet et eget blogginnlegg med 26 grunner til at podkast vil ta av i 2015, og tror ikke det hele er snakk om et blaff.

- «Serial» er en type innhold som gjør at folk prater om det, og når folk prater om det blir det mer oppmerksomhet rundt det. Man kan selv definere hva det betyr «å ta av». Det gjenstår å se hvor mye, sier han.

Billig satsing
Ola Stenberg peker på noe så enkelt som den økende mobilbruken for å forklare podkastens oppsving.

- Jeg har ikke det endelige fasitsvaret på det, men mobilbruken øker voldsomt og mobilen er perfekt for all konsumering. Man vet at tv-seing øker voldsomt på mobil, og da er det naturlig å tenke at også lyttingen øker. Og det er ingen regler for lengde. Man kan gå i dybden og bygge en sterk lyttergruppe.

- Dette er ikke en dyr satsing?

- Nei, ikke i det hele tatt. Det er en annen ting som er veldig fint med podkast. Det koster ikke noe å produsere det, annet enn mennesker og ideer. Det å gjøre et lydopptak i 2014 er veldig enkelt. Vi har også gjennom VGTV-satsingen mye utstyr tilgjengelig, så da var ingen stor sak å sette opp et podkast-studio.