TV 2 ble årets store tv-vinner med en vekst på 2,4 prosentpoeng på sin hovedkanal blant alle seere over 12 år i 2014. Med en andel på 21,3 prosent har TV 2-sjef Alf Hildrum lykkes med å skape vekst for kanalen, i stor grad på bekostning av NRK, som er årets taper.

Hildrum har dermed fått en god avslutning på sin periode som TV 2-sjef. Mandag overlater han sjefsstolen til Olav T. Sandnes, som kommer fra stillingen som administrerende direktør i søstserselskapet Egmont Publishing.

- Hvordan føles det å avlevere slike tall på det som vel er din siste arbeidsdag i TV 2?

- Det er selvfølgelig hyggelig. Det føles godt at vi for det første har klart å løfte hovedkanalen, som har vært et viktig mål for oss, og kommet på riktig side av 20-tallet. Det vil svinge fra år til år med store sportsbegivenheter, men jeg legger stor vekt på at vi i høstmånedene der vi ikke hadde sport også har betydelig økning. Vi har også vokst med alle kanaler og er meget fornøyd med det, og har også betydelig vekst for betal-tv og TV 2 Sumo, sier Hildrum til Kampanje.

- Men det er altså hovedkanalen du er mest fornøyd med?

- Det er det viktigste, men jeg er fornøyd med alle områdene. Etter at digitaliseringen kom, gikk alle kanaler som fikk full distribusjon etter TV 2s seere. Det at vi har klart å stoppe nedgangen og snu til økning er viktig for oss. Det gir oss en posisjon i reklamemarkedet som er helt annerledes enn alle andre.

Les også stort avskjedsintervju med Hildrum: - Skulle gjerne ha vært mer redaktør

- Ikke mål å ta seere fra SBS Discovery
De aller fleste seerne henter TV 2 fra NRK. TV 2s erkekonkurrent SBS Discovery kan også vise til vekst, og setter andelsrekord med hele sin kanalfamilie, som nå teller seks kanaler.

- Dere tar seere fra NRK. Er det viktigere enn å stoppe veksten til TVNorge?

- Nei, som jeg har nevnt tidligere er det viktig at vi har allmennkringkastere som har en bredde og en kvalitet og som står så godt som de gjør. Veksten kommer der den kommer. Vi har ikke satt oss noen spesielle mål om at vi skal ta seere fra SBS eller NRK. Vi har satt oss som mål å lage programmene litt bedre, og det mener jeg vi har klart gjennom en bred innsats i TV 2-huset og i produksjonsselskapene. Vi har med OL vist at vi er i stand til å gjennomføre et stort redaksjonelt prosjekt. Det er det som har talt.

- Trygg på 2015
Mens tv-seingen faller i Sverige og Danmark, så nordmenn i snitt seks minutter mer på tradisjonell tv i fjor enn i 2013. For TV 2 er veksten på hele åtte minutter. Det kommer i tillegg til tiden nordmenn bruker på strømmetjenester som TV 2 Sumo, Netflix og Viaplay.

- Har lineær tv nå nådd toppen?

- Jeg tror langsiktig at seertiden på lineær tv vil gå ned. Toppåret var i 2010, så har det falt i 2011, 2012 og 2013. At det gikk opp i fjor skyldes delvis store sportsbegivenheter. Jeg tror ikke det vil gå fort ned, og lineær tv vil være viktig for oss i mange år fremover, men det er den analysen som ligger bak satsingen vår på betal- og nettjenester. Konsumet har allerede begynt å flytte seg og vi vil være med på den veksten.

- Har du nå gjort det vanskelig for din etterfølger å gjenta suksessen?

- Neida, både Olav og jeg vet at det kan svinge fra år til år. Til våren har NRK et sterkt skjema med mye sport, som vi ikke har på samme måte. Det er sånn det er. Jeg legger stor vekt på at høstmånedene våre var så bra, og det var ingen spesielle sportsbegivenheter som bidro til det. Den organisasjonen og det innholdet har vi i år også. Jeg er trygg på at 2015 blir et bra år for TV 2.