Kulturminister Thorhild Widvey er ikke fornøyd med hvordan norske journalister og medier tok i mot budsjettforslaget til regjeringen i den viktige momssaken. Debatten rundt hvilken momssats mediehusene skal svare for, var en av fjorårets aller heteste mediesaker og ble behørig dekket både i de store riksmediene og i Kampanje.

Les også: Widvey-moms provoserer medietopper

I et større profilintervju med Kampanje i dag, kan Widvey nå fortelle at hun er kritisk til over hvordan mediene dekket momsspørsmålet. Særlig skuffet er hun over hvor lite kritikk Arbeiderpartiet fikk i momssaken.

- Når det gjelder mediemomsen er jeg mest overrasket over hvor lite kritiske mediene er til Arbeiderpartiets kuvending i denne prosessen. De har sittet med hendene i fanget i åtte år, men jeg har ikke sett ett kritisk innlegg fra noen journalister om at de har falt ned på et nullmomsforslag i Stortinget, sier Thorild Widvey til Kampanje.

Les hele profilintervjuet med Thorild Widvey på Kampanje Premium (krever innlogging).

Momssaken var en het potet også da Arbeiderpartiet var i regjering sist, men daværende kulturminister Hadia Tajik mente til det siste at en modell med felles lavmoms for papiraviser og digitale utgaver aldri ville gå igjennom i ESA. I regjering fremmet heller aldri Arbeiderpartiet noe forslag om et nytt momsregime verken i sine budsjetter eller overfor ESA. 

Les også: Tidde om mediemoms

Det var først i opposisjon at den nye partilederen, Jonas Gahr Støre, tok til orde for nullmoms på visse betingelser om moderasjon, noe partiet i sitt alternative budsjett senere gikk bort fra.

Les også: Ap går inn for nullmoms

- Jonas Gahr Støre har gått fra å si at han gjerne vil ha nullmoms, men at man da må stille krav til at det ikke skal være utbytte og at lederlønningene ikke må være for høye, som ville være helt håpløse begrensinger å tillegge et sånt vedtak, til å ville innføre nullmoms fordi mediene nå sliter veldig. Det er i så tilfelle et helt nytt prinsipp om det skal være grunnleggende om bedriftene er i en vanskelig situasjon eller ikke. Da vil jeg tro at det er mange andre næringer i Norge som også synes det vil være interessant å redusere momsen sin når de går i motvind, sier Widvey til Kampanje Premium i dag.

Men også dagens blåblå regjering har vært lite konsistente. I det opprinnelige budsjettet til Høyre og Fremskrittspariet ble det foreslått en felles momssats på åtte prosent, og det var først i budsjettforliket med Venstre og KrF at man ble enige om å søke godkjenning hos ESA både for modellen som gir en lik lav moms på åtte prosent og en nullmoms for både papiraviser og digitale utgaver.