Det drar seg til på fotballbanen både her hjemme og i Storbritannia. I år er det grunn til å tro at både tv-rettighetene for Premier og League og Tippeligaen skal selges og det første som kommer til å skje er at rettighetene til den engelske fotballene skal selges på det britiske markedet.

Nytt av året er at Discovery, med sin nye sportskanal Eurosport, melder seg på i kampen om å utfordre Rupert Murdochs tv-konsern Sky om retten til å vise kampene med storlag som Chelsea, Manchester City og Arsenal på det britiske markedet.

I dag er det Sky som har flesteparten av kampene, med den britiske telekjempen BT som en stadig mer aggressiv aktør.

Salget av Premier League-rettighetene er ventet å starte allerede neste måned og SBS Discovery-sjef David Zaslav skal ifølge Bloomberg News allerede ha hatt flere møter med Premier League-toppene.

Spår prisoppgang
Med tre sultne budgivere er det ventet nye rekordsummer for de engelske rettighetene, som sist gang gikk under hammeren for tre milliarder britiske pund. Britiske medieanalytikere har ifølge Financial Times lagt til grunn en prisøkning på opp mot 30 prosent for rettighetspakken som vil strekke seg fra 2016/17-2018/2019.

Om det blir like tøff kamp i Norge er ikke sikkert. I disse dager ligger TV 2 i en eksklusiv forhandling med Bonnier om kjøp av betal-tv-kanalen C More, slik Kampanje kunne avsløre sist uke. Dersom TV 2 sikrer seg C More vil kanalen ha kontroll på både Tippeliga- og Premier League-rettighetene på det norske markedet.

Les også: Klar for ny milliardavtale

Avventende i Norge
Toppsjef Harald Strømme i  SBS Discovery i Norge sier han så langt ikke har vurdert om selskapet også er interessert i rettighetene til Premier League i Norge.

- Premier League er det for tidlig å vurdere. Men vi kjøper ingen rettigheter vi ikke tror vi kan finansiere, sier administrerende direktør og sjefredaktør i SBS Discovery, Harald Strømme, til Kampanje.

Fredag før helgen gikk SBS Discovery og toppsjef Harald Strømme hardt ut mot TV 2s mulige kjøp av C More og sa han ville be tilsynet undersøke et slikt oppkjøp grundig. Det skjedde etter at Kampanje skrev om Konkurransetilsynets bekymring for en økende konsentrasjon av fotballrettigheter i Norge. 

Les også: Frykter nytt Tippeliga-monopol på TV 2

Les også: Vil stanse TV 2s kjøp av C More

 - Har et konkurransefortrinn
Harald Strømme truet også med å melde seg ut av hele budkampen om Tippeligaen dersom TV 2 fikk lov å kjøpe C More og dermed skape «en betal-tv-gigant» i Norge.  

- Vil dere melde dere ut av Premier League-kampen også?

- Nå er det Tippeligaen som skifter adresse hvis TV 2 får kjøpe C More, så det er her det oppstår en ny situasjon i markedet. Men TV 2 har et åpenbart konkurransefortrinn hva gjelder Premier League, hvis de får dominere betal-tv-markedet, sier Strømme.

Av totale inntekter fra salget av Premier League-rettighetene på fem milliarder pund, kom det rundt to milliarder pund fra det internasjonale rettighetssalget.