internasjonale storfilmer står i kø for å bli vist til det norske kinopublikummet. Bredden er der, og det samme er kvaliteten. Og Hollywood viser gryende storform ved inngangen til et nytt år.

I likhet med andre mediekanaler som lever av bruker- eller billettinntekter er vi avhengige av et attraktivt innhold for å tiltrekke oss publikum. Hollywood har i år slitt med å presentere de helt store blockbusterne, dog med noen hederlige unntak i blant annet «Hobbiten: Femhærerslaget» og «The Hunger Games: Mockingjay Part 1».

De norske filmene, anført av bilfilmen «Børning» og norske familiefilmer som «Doktor Proktors prompepulver» og «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama», har imidlertid innfridd. Ved utgangen av november var faktisk de fem best besøkte filmene norske. De mest besøkte hadde rundt 400.000 besøkende.

Kinobesøket på landsbasis vil trolig ende med rundt 11,3 millioner besøkende i år. Gjennomsnittet for de siste 30 årene har vært 11,7 millioner. Selv uten det vanlige Hollywood-bidraget leverer kino som mediekanal.

Konkurransen om mediebrukerne blir stadig tøffere. Fra lovlige og ikke lovlige nedlastinger på nett, Netflix, HBO, men også fra tradisjonelle tv-kanaler. Samtidig ser vi at kinobransjen blir stadig mer konkurransedyktig. Kinoen har utviklet seg stort de siste årene. Med flottere og mer intime kinolokaler, bedre sitteplasser, bedre lyd og bilde – ja, totalopplevelsen er blitt vesentlig bedre.

Derfor er det med god grunn vi nå ser fremover mot 2015. Da vil virkelig Hollywood få sin etterlengtede revansj. Ikke minst vil James Bond, nærmere bestemt «Spectre» og «Star Wars: Episode VII» sette sitt markante preg på kinoene. Forventningene til disse er enorme. Både redaksjonelle og sosiale medier viser enorm interesse for de kommende Hollywood-filmene.

Det er fremdeles slik at kinoene presenterer ferskvare hva filmer angår.

Tradisjonell tv og filmtjenester på nett må vente. Og norske mediebrukere ser tydeligvis ut til å prioritere ferskvare høyt. I 2015 ser ferskvaredisken mer spennende og mer delikat og mangfoldig ut enn på lenge.

Mens Hollywood blant annet byr på James Bond og Star Wars, gleder vi oss til norsk film som byr på gjensynet med Solan og Ludvig i «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa» og «Doktor Proktors Tidsbadekar», og ikke minst den norske katastrofefilmen «Bølgen». Det er heller ingen tvil om at kinopublikummet vil finne mange andre perler blant de over 200 titlene som kommer neste år. Vi forventer over 12 millioner besøk i Norge totalt, noe som i så fall vil være på nivå med det vi hadde på slutten av 80-tallet.

Forventningene til kinoåret 2015 er høye, og grunnlaget er svært så solid. Det handler om å presentere et mangfold i innhold og sjanger. Vi er svært avhengige av den store og kommersielle filmen, men det er like viktig at de små perlene finner sin plass på kino. Her er det noe for alle målgrupper.   

Det er mange årsaker til at kinoen som mediekanal fremdeles står sterkt – og som utvikler seg videre i kampen om brukerne. Kombinasjonen av økende filminteresse og optimale visningsforhold taler i kinoens favør. I tillegg er det helt klart noe spesielt å koble bort hverdagen fullstendig i et par timer og vie hele sin oppmerksomhet til filmen. Det er noe de færreste klarer hjemme.

I dag sliter flere mediekanaler med at de går fra det å være en primæraktivitet til å bli redusert til å bli en sekundæraktivitet. Der har kinoen en enestående posisjon. Når folk er på kino, blir de oppslukt av kinoproduktet. Det handler da om filmen, filmen og atter filmopplevelsen.

Også reklamebudskapet står i begivenhetens sentrum. Kinoreklame er en primæraktivitet, ikke minst med attraktive unge og urbane målgrupper.

At kinoen møter konkurranse fra filmaktører på nett samt tradisjonelle tv-kanaler med stadig større filmfokus, har styrket konkurranseinstinktet til kinoen som mediekanal ytterligere. Konkurranse er bra for den norske forbruker. Ja, konkurransen gir økt mangfold samt økt kvalitet.

Begrepet «content is king» gjelder i høyeste grad også for kino som mediekanal. I 2015 har vi innhold av ypperste klasse, både for brede og smalere målgrupper. Så da sier vi som kinobransjen har sagt det i årtier: Snurr film!