I dag ble det kjent at sjefredaktør Espen Egil Hansen får mer ansvar i Aftenposten når han blir publisher i mediehuset. Aftenposten er det andre mediehuset i Schibsted Norge som går for en publishermodell, der stillingene sjefredaktør og administrerende direktør er slått sammen. Torry Pedersen er publisher i VG. I tillegg opererer VGs svenske søsteravis Aftonbladet med samme modell.
Les mer: Hansen blir ny Aftenposten-publisher
Didrik Munch, konsernsjef i Schibsted Norge, ser klare fordeler med en publishermodell i Aftenposten.
- I det mediemarkedet vi ser fremover, er det viktig at det er gode samarbeidsprosesser i hele huset. Jeg har ikke noen prinsipiell holdning til publisher- eller toledermodell, men i den situasjonen Aftenposten står i nå er det min og styrets oppfatning at det var den beste løsningen. Ikke minst fordi Aftenposten har et godt lederteam kommersielt og redaksjonelt, og var derfor godt rustet til å ha én leder. Det har selvfølgelig også noe med person å gjøre. Espen Egil er en person som er veldig godt egnet til å opptre som eneleder, sier han til Kampanje.
- Sparer ikke penger
Munch avviser at de vurderer samme modell for sine andre regionaviser.
- Det er ikke noe tema nå. Vi har ikke et religiøst forhold til publishermodellen. Akkurat nå har vi en publisher i Aftenposten og VG, men ikke i de andre mediehusene.
- Kunne det vært klokt med tanke på å spare penger?
- Nei, dette har overhodet ikke et kostnadselement ved seg.
- Hvor mye sparer dere på å ha én leder?
- Ingenting. Vi har ikke regnet på det, men dette er ikke kostnadsdrevet. Dette handler om hva som er den beste styringsmodellen.
- Koster det det samme å ha en publisher som både en sjefredaktør og en administrerende direktør?
- Nei, men det kan være man må styrke staben på andre områder, sånn at summen blir nøytral. Det kostnadsmessige har ikke vært et element i vurderingene.
- Medievirksomhet i 100 år til
Heller ikke Munch er enig med medieanalytiker Alexander Høsts uttalelse til Kampanje tidligere i uken, der han sa at det er lenge siden Schibsted har vært et medieselskap. Høst tilskriver 93 prosent av verdiene i Schibsted til rubrikk.
Les mer: - Lenge siden Schibsted var et medieselskap
- Schibsted er et selskap som har utviklet seg veldig sterkt, og spesielt med rubrikkposisjonene utenfor Norden, men i Norge og Sverige har vi sterke publisistiske virksomheter som er en av hovedstrategiene til Schibsted. Det forholder jeg meg til. Så får markedet vurdere verdiene, sier Munch til Kampanje.
- Er medievirksomheten like viktig i dag?
- Absolutt. Vi har vært en medievirksomhet i over 100 år og har ingen planer om å gjøre noe annet i kommende 100 år.
Kommentér