Verdens største teknologimesse i Las Vegas i USA er over for denne gang, Men med over 160.000 besøkende fra hele verden er messen større enn noen gang. Antallet utstillere øker også. Messen er kjent for å være stedet hvor de største nyheter innen forbrukerelektronikk lanseres og det sies at rundt 20.000 produkter ble lansert under årets messe.

Det er svært interessant å se utviklingen på de ulike områdene. Eksempelvis så vi i fjor at krummede tv-skjermer ble lansert for første gang av Samsung og LG. Nå er det alle steder. For noen år siden ble 4K lansert som en fremtidig teknologi. Nå er det blitt standard og vi ser tester på 8K allerede. Tv-apparatene blir tynnere og tynnere og større og større.  Kameraindustrien med små bevegelige kameraer med svært god kvalitet er alle steder. Ikke minst i kombinasjon med droner.

En av de store hovedtrendene som vi så komme for rundt to år siden er «The internet of things». Nå snakker en om at alle digitale apparater vil ha sin egen IP-adresse og være koblet til internett.

Produktspekteret for forbrukere som er koblet til internett vil i løpet av 2015 eksplodere og en forventer at en innen 2020 så vil 50 milliarder devicer være koblet til internett samlet sett.

Dette kommer til å bli en fantastisk utvikling som kommer til å skape helt nye muligheter for mange medie- og teknologiselskaper. Så langt ser det ut som at det er helse og treningssektoren som ligger lengst fremme, kanskje kombinert med bilindustrien. Vi snakker om en digital revolusjon som sprer seg i alle deler av samfunnet.  Det er mange verdikjeder som kommer til å bli effektivisert fremover.  Det skal bli spennende å se i hvor stor grad medieindustrien kommer til å ta dette i bruk fremover.

Jeg registrerte at TV 2 ikke fikk lov til å ha mikrofoner på håndballspillere nå nylig. Dette bare illustrerer en ørliten del av de mulighetene medieselskaper har for å utvikle og lage spennende produkter fremover.

Et annet område som også ser vokser betraktelig er 3D-printing. I fjor kunne en se noen spede produkter. I år ble det vist noe som kan minne om reelle produkter slik som kaker, sykler, trommesett og klær som er 3D-printet. Særlig imponerende var det å se en sykkel som var printet 80% og som fungerte som en helt vanlig sykkel. Det tar nok litt tid før vi kan printe ut alle typer produkter, men det er interessant å se hvor hurtig utviklingen går.  

På verdensbasis er spillindustrien gigantisk. Noe som kommer til å bli en gamchanger i spillindustrien er Virtual Reality. Jeg fikk selv teste Oculus’ sin nye løsning, og det er bare en helt fantastisk å ha på slike «briller». Bare med å ta på brillene (og headset) kommer du inn i en helt ny verden som er altoppslukende. Det er vanskelig å beskrive, men det er som om du er med i selve spillet. Løsningen for de første versjonene av Oculus er allerede i salg og koster under 300 amerikanske dollar. Brillene jeg testet brukte en Samsung-telefon som avspiller og så langt var det mulig å laste ned 40 spill på telefonen.