NRK hadde en samlet andel på 41,3 prosent fordelt på sine tre kanaler i 2013, men i 2014 raste andelen med 3,7 prosentpoeng, til en seerandel på godt under 40 prosent.

Les mer: TV 2 er årets tv-vinner

- Dette bildet har vi jo sett helt siden i vinter. Vi er selvsagt ikke fornøyd med det. Vi har ikke lykkes godt nok. Samtidig er det klart at det er noen forklaringer her også, og særlig i fjor vinter var vi mye svakere på vintersport, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

Imponert av TV 2
Med en andel på 37,6 prosent på NRKs kanaler er avstanden til den kommersielle konkurrenten TV 2 på sitt minste siden 2008. TV 2 hadde en samlet andel på 28,4 prosent på sine reklame-tv-kanaler.

- Nå har jo TV 2 hatt nedgang i alle årene siden det, sånn må det jo bli hvis man snur. Det er imponerende å se hva TV 2 har fått til. De har bitt fra seg og vært veldig dyktige, men NRK har fortsatt en god posisjon og en sterk relasjon til publikum. Det har vi målinger på. Men dette er et for markant fall til at vi kan være fornøyd, sier Eriksen.

Selv om NRK fortsatt er største kanalgruppe blant alle seere over 12 år, har de på ett år gått fra første- til tredjeplass i SBS Discovery og MTG TVs målgruppe 15 til 50 år. I TV 2s målgruppe 20 til 49 år ligger NRK fortsatt hårfint foran SBS Discovery, men bak TV 2.

- Vi har fortsatt en veldig klar posisjon som den største i tv-markedet, men dette sier veldig mye om hvor sterk konkurransen er om seerne under 50 år. Der er vi nummer tre nå, men det er jevnt mellom TVNorge, TV 2 og NRK. For barn og de over 50 er vi tydelig størst, sier Eriksen.

Her er nøkkeltall for NRKs tv-kanaler (12+) i 2014:

  • NRK1 faller fra 32,4 prosent til 29,6 prosent.
  • NRK2 faller fra 5,3 prosent til 4,7 prosent.
  • NRK3/Super faller fra 3,6 prosent til 3,4 prosent.
  • Totalt faller NRKs kanaler fra 41,3 prosent til 37,6 prosent.
  • I aldersgruppen 20 til 49 falt NRK fra 27,6 prosent til 24,8 prosent, under TV 2s andel på 29,4 prosent.
  • Tv-seerne så i snitt 65 minutter på NRK hver dag i 2014, fire minutter mindre enn i 2013.
  • Kilde: TNS Gallup.

- Mindre viktige tv-tall
- Hva kommer dere til å gjøre annerledes i 2015?

- Det er ikke så mye annet å gjøre annerledes enn å drive innovasjon og nyutvikling av programmer og lage innhold som står seg i konkurransen. Den konkurransen blir hardere og hardere for hvert år som går. Den lineære tv-seingen har vært stabil i Norge, men likevel er det viktig å si at en større og større andel av tv-seingen går utenfor disse tallene. Det handler om streaming, mobil og ikke minst veksten i de globale aktørenes posisjoner.

- Det betyr at disse tv-tallene blir mindre viktige?

- Ja. De er ikke uviktige, for den lineære tv-seingen er meget stor og kommer til å være stor i lang tid fremover, men de gir i mindre og mindre grad et helhetlig og korrekt bilde av tv-konsum og hvordan publikum bruker tv. Lilyhammer hadde lavere seing på lineær tv i fjor, men de totale seertallene per episode er fortsatt oppe i en million. Det som er viktig for oss er å lage innhold som når publikum for de pengene folk betaler i lisens.

Eriksen ser lyst på det nye tv-året som allerede er i gang.

- Jeg er optimist. Vi kommer til å se at trender skifter raskere. Noen kommer til å lykkes det ene året, og mislykkes det andre. Vi skal bite fra oss i år.

- Tør du å håpe på å komme over 40-tallet igjen i år?

- Det vil jeg ikke spå i, men en nedgang på 3,7 prosent er ikke bra.