På forsiden av den nye utgaven av Charlie Hebdo holder profeten Muhammed en plakat med samme budskap som millioner av mennesker har uttrykt de siste dagene, i solidaritet med magasinet: «Je suis Charlie», «Jeg er Charlie». Teksten «Tout est pardonné», eller «Alt er tilgitt», står også å lese på forsiden.

Den nye utgaven går i trykken under en uke etter terrorangrepet mot satiremagasinet som tok livet av 12 stykker, og ytterligere fem i angrepene som fulgte.

Les mer: Muhammed på ny Charlie-forside

- Bevegende og symbolsterk
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås sier at det er som forventet at Charlie Hebdo svarer på terrorangrepet med å trykke en ny karikatur av profeten Muhammed.

- Det er forståelig og ikke overraskende. Jeg synes det er en bevegende, symbolsterk forside som viser frem den fundamentale friheten vi alle er så avhengige av, sier han til Kampanje.

- Tror du det blir en kontroversiell forside?

- Ja. For det er mange som leter systematisk etter det de vil stigmatisere som krenkelser og overtramp som ledd i bekjempelsen av det frie ord og det åpne samfunn.

Charlie Hebdos seneste forside har gått verden rundt. Også alle de store norske mediene, NRK, VG, TV 2, Dagbladet og Aftenposten, har trykket forsiden i dag. Det mener Åmås er riktig.

- Generelt er svaret ja. Det er åpenbart relevant og har nyhetsverdi, og styrker ytringsfriheten. Om publisering i hvert konkret tilfelle er prisverdig, er ikke et prinsipielt ytringsfrihetsspørsmål, men et konkret redaksjonelt og publisistisk. Det er helt opp til den enkelte som publiserer å vurdere - og ta ansvar for, sier han.

- Åpenbar nyhetsmessig relevans
VG-publisher Torry Pedersen mener det var en helt opplagt beslutning.

- 17 mennesker er drept i terrorhandlinger i Frankrike. 3,7 millioner mennesker gikk i tog for ytringsfrihet og mot terror. Det magasinet som ble rammet av dette var Charlie Hebdo, og det er jo helt åpenbart at det første nummeret etter et sånt anslag, som skal trykkes i tre millioner i opplag, har en nyhetsmessig relevans.

- Uavhengig av hva forsiden hadde forestilt?

- Jeg kan nesten ikke se for meg hvordan vi ikke skulle trykket forsiden i den konteksten jeg nå har beskrevet.

- Har dere fått kommentarer fra lesere som mener dere ikke burde trykke karikaturene?

- Nei.

Forsiden av den første Charlie Hebdo-utgaven etter terrorangrepet som drepte 12 personer onsdag. Profeten Muhammed bærer et skilt med teksten «Jeg er Charlie». Foto: Faksimilie fra Libération