Minst tolv personer, ti av dem journalister og tegnere, skal ha mistet livet i onsdagens terrorangrep mot det franske satirebladet Charlie Hebdo, som flere ganger har skapt kontrovers ved å trykke karikaturer av profeten Muhammed og lage satire om islam. Eirik Bergesen er en av gründerne bak satirenettstedet Opplysningskontoret, og har jobbet med blant andre Anne-Kat., Are Kalvø, Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Før jul gikk han ut i Kampanje og etterlyste satire om forhold knyttet til den norske tragedien 22. juli. Bergesens reaksjon på terrorangrepet mot Charlie Hebdo er at han tror det bare vil føre til mer satire på bekostning av terroristene og deres tilhengere.

- Jeg tror det bare vil bli mer av det. Disse terroristene mente angivelig at profeten Muhammed ble krenket av at man viste ansiktet hans, men det er enda mer krenkende for Muhammed å drepe i hans navn, sier Bergesen til Kampanje.

Det er ikke bekreftet hvem som står bak terrorangrepet ennå, men ifølge vitneutsagn skal de ha ropt «Allahu Akbar» og «vi har hevnet profeten», og mange kobler angrepet til Charlie Hebdos gjentatte satiriske tegninger omhandlende islam og profeten Muhammed.

- Det er ikke slik at humor er blitt farlig med disse drapene. Det har alltid vært det, men det er først nå vi virkelig er blitt klar over det. I Norge arresterte man humorister i mellomkrigstiden og ikke minst under krigen, og i mange land i verden, ikke minst i Midtøsten, er humor farlig i dag. Folk blir drept på grunn av det, og nå er det kommet til Europa. Noe av det mest tragiske ved dette er kanskje at Charlie Hebdo er de fremste utøverne av politisk satire. De dytter på alle grensene de ser, og religion er deres spesialitet. Ikke bare muslimer, men også kristne og jøder føler seg truffet av det de lager, sier Bergesen.

Lar seg ikke kneble: - Dette er med på å gi det jeg holder på med større mening. Jeg kommer til å lage satire om dette, sier tekstforfatter Eirik Bergesen etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

- Bør ikke være redd for å krenke
Blant Charlie Hebdos satiretegninger fins blant annet en tegning av en nazist og en jøde som kysser hverandre.

- Hvilke konsekvenser vil det få for den politiske satiren at Charlie Hebdos redaksjon nå blir svekket?

- Charlie Hebdo er svekket, men det fins mange andre satirikere og humorister som kanskje har lett etter noe som er viktig nok å tulle med, som nå har funnet det. At satiren vil slå tilbake, er det ingen tvil om. Og nå er i hvert fall alt Charlie Hebdo har laget i tilknytning til islamisme sikret en enorm spredning, mener Bergesen.

- Er det ikke en fare for at frykten vil seire etter dette, og satirikere vil legge bånd på seg selv i sterkere grad?

- Det er faren med all terror, at frykten skal seire. Frykten er terrorens våpen. Vi skal ikke lenger tilbake enn den rødgrønne regjeringen, da vi var nær på å få en forsterket blasfemiparagraf i norsk lov som skulle beskytte religiøse mot satire. Det er ikke lenge siden «Life of Brian» (Monty Pythons satirefilm om kristendommen, journ.anm.) ble lovlig i Norge, så dette ligger latent også i moderne, liberale demokratier. Det understreker hvor viktig det er å kjempe for friheten til å ytre – og til å krenke. Det er lov å krenke, og det er viktig å ikke være redd for å krenke. Man skal ikke nødvendigvis gå ut med mål om å krenke, men at noen blir krenket, er ikke et argument mot satire. At noen blir krenket, skal faktisk ikke styre verken journalister eller satirikere.

Ønsker seg farligere norsk satire
- Kjenner du en indre konflikt for din egen del mellom frykt for å ta i dette og lyst til å lage satire om det?

- Det er med på å gi det jeg holder på med større mening. Jeg kommer til å lage satire om dette, sier Bergesen.

- Har norske medier vært for feige når det gjelder å trykke satire om islam?

- Jeg mener ikke at det skal være en konkurranse om å være den tøffeste og trykke den mest provoserende humoren. Det fins godt og dårlig håndverk. Jeg vil selvfølgelig forsvare folks rett til også å lage dårlig, farlig humor, men jeg er enda mer motivert for å forsvare den godt lagde, farlige humoren. Her er Charlie Hebdon i en særklasse. Kurt Westergaards Muhammed-karikatur i Jyllands-Posten synes jeg derimot ikke er veldig godt lagd, så det er ikke noe poeng at alle skal trykke den. Men det er ikke mye politisk satire i norske medier. Dette viser kanskje behovet for det, og at den godt kan bli litt farligere i Norge. Hva er den mest effektive satiren, et program som statsministeren sier er hennes yndlingsprogram, «Nytt på nytt», eller et blad som noen må drepe for å få til å holde kjeft? spør Bergesen.