Denne uken kunne TNS Gallup presentere ferske tall knyttet til medier under seminaret «Medietrender 2015». Blant tallene som ble lagt frem, var undersøkelsen Interbuss, som viser at 41 prosent av den norske befolkning har oppgitt at de betalte for å se tv på internett i 2014. Det er 55 prosent som svarer at de aldri har betalt for slike tjenester.

- Det er grunn til å tro at vi kommer til å runde 50 prosent penetrasjon på nordmenn som betaler for å se på tv over internett i år, spår markedsdirektør Ingvar Sandvik i TNS Gallup.

I dag finnes det flere ulike tjenester som tilbyr tv over internett, både betal-tjenester som Netflix og TV 2 Sumo, og gratis-tjenester som VGTV og NRK Nett-Tv. Spørsmålet respondenter er spurt i Interbuss-undersøkelsen, er om man noensinne har betalt for å se på tv på internett.

- Og hva ligger i det? Er det å leie en film fra Canal Digital for eksempel? Her er det sikkert noen som tenker ja og noen nei. Så dette er ikke entydige tall. Men slik det fremstår nå, begynner vi å nærme oss en magisk grense, tror Sandvik.

Netflix klar nummer én
Generelt øker strømmingen i 2014. I fjerde kvartal 2014 oppgir 18 prosent at de ser på tv-programmer, serier eller spillefilmer på internett daglig. I 2012 var tilsvarende tall fem prosent. Det er 39 prosent av befolkningen som oppgir at at de ser video eller levende bilder på internett. Tilsvarende tall i 2012 var på 21 prosent.

Tallene fra TNS Gallup viser at Netflix er den mest populære av de tilgjengelige strømmetjenestene og har 36 prosent av det norske markedet.

- Netflix er den aktøren som har tatt den klare nummer én-posisjonen, mens de andre aktørene er langt mindre.  Nå er spørsmålet om det kommer konkurranse. Det synes som om alle har falt ned på Netflix. For eksempel er HBO store i USA og har ikke kommet ordentlig i gang her i Norge. I mange andre bransjer er det ofte slik at når det blir konkurranse, tar det av og virker positivt for markedet som helhet, sier Sandvik.

I undersøkelsen har TNS Gallup også spurt hvilke skjermer folk bruker når de ser på Netflix. Her kommer det frem at 71 prosent oppgir tv-skjermen, deretter følger dataskjermen, nettbrett og mobiltelefonen.

På plassene etter Netflix, kommer TV 2 Sumo på andreplassen med ni prosent, deretter Viaplay med åtte prosent og sist HBO med syv prosent.

Blant gratis-tjenestene er det NRK som er den klart største aktøren i det norske markedet, med 51 prosent. På plassene etter, kommer VGTV, DBTV og Aftenposten WebTV.

- Tv taper ikke
Den daglige seertiden var på 172 minutter i gjennomsnitt i 2014. Dette er tall som har ligget relativt stabilt, men har vært oppe i 184 minutter i 2008.

- Tv-seingen går ikke nedover slik mange har trodd. Men det er klart at de yngre har en annen trendkurve enn de eldre, sier Sandvik.

Han forteller at vi ser stadig flere serier og filmer. Og kvinner ser mer tidsforskjøvet på tv enn menn. I 2014 oppgir 6,4 prosent av befolkningen at de ser tidsforskjøvet tv. I 2009 var tilsvarende tall 1,9 prosent.

I 2014 var det internett som var nordmenns viktigste nyhetskilde i befolkningen - 67 prosent av befolkningen oppgir dette. I 2004 var det tv som hadde denne posisjonen, med 61 prosent.