Denne uken tiltrer Olav T. Sandnes rollen som ny TV 2-sjef etter Alf Hildrum og den nye kapteinen på TV 2-skuta kommer raskt til å erfare at det var langt morsommere å bli TV 2-sjef enn det er å være TV 2-sjef.  Nå er sjarmøretappene internt og i landets aviser og tv-kanaler over og Sandnes kommer til å få en stupbratt start som sjef for landets største kommersielle kringkaster.

Listen over utfordringer er nemlig både lang og krevende når den nye TV 2-sjefen i dag stiller på kontoret i Karl Johans gate med sin businessutdannelse fra Danmark (TV 2 har jo tross alt danske eiere), toppledererfaring fra spill- og forlagsbransjen (nå må han lære seg nyhetsbransjen) og medieindustriens bredeste smil (endelig en TV 2-sjef med glimt i øyet).

Utfordringene kommer til å spenne over alt fra fall i tv-seing på linær-tv og i det tradisjonelle tv-reklamemarkedet, tøffere internasjonal konkurranse, omorganiseringer, digitale investeringer og fornyelse av både tv-avtalen med Staten og Premier Leauge-rettighetene.

Vi tror heller ikke Sandnes kommer til å oppleve noen stor vekst på hovedkanalen TV 2 i sitt første år. TVNorge-kanalene til SBS Discovery har de siste årene spist seg kraftig innpå TV 2 i målgruppen 15-49 år og har sterke og investeringsvillige eiere i ryggen med det amerikanske Discovery-konsernet. I tillegg har NRK startet det nye tv-året rekordtidlig med storsatsinger som «Anno», «Mesternes mester», «Kampen om tungtvannet» og vinteridretten. TV 2 har svart med å kaste innpå «Hver gang vi møtes» for å holde koken oppe etter et rekordsterkt fjorår med en markedsandel på 21,3 prosent, men uten OL og fotball-VM tror blir det vanskelig for Sandnes å sikre ny vekst for TV 2s flaggskip i sitt oppstartsår.

Samtidig kommer seingen på linær-tv til å falle noe som vil få konsekvenser for salget av tradisjonell tv-reklame på TV 2. I Sverige falt seingen kraftig i fjor og prisene droppet med 20 prosent og i USA er det nå nedgang i reklamesalget på alle de store nettverkene samlet sett. Den samme utviklingen vil komme til Norge.

For å trygge TV 2 i den nye tv-konkurransen må Sandnes være både visjonær og investeringsvillig.

Stadig mer av tv-seingen skjer i dag i opptak på tv-boksene våre (der folk spoler over reklamen) og på nye tv-plattformer som mobil, mediebrett, AppleTV og Chromecast og via de nye strømmetjenestene som ennå ikke fanges opp av tv-målingene. Dagens tv-målinger er rett og slett ikke gode nok til å fange «tv evrywhere»-trenden. Men enda verre er nok utviklingen som viser at de yngste tv-seerne i dag vokser opp med Netflix og YouTube som sine viktigste tv-kanaler. Norgesmesterskapet er avblåst og for første gang skal en TV 2-sjef fra dag én hanskes med globale og amerikanske aktører som Discovery Communications, Google, Netflix og Facebook.

For å trygge TV 2 i den nye tv-konkurransen må Sandnes være både visjonær og investeringsvillig og den kanskje viktigste investeringen er å utvikle TV 2 som en markedsplass for digitale videoannonser. For når stadig mer av seingen skjer på nye plattformer via internett, må TV 2 finne nye og enda bedre annonseprodukter og annonsestyringssystemer slik at de også i fremtiden kan få betalt av annonsørene. Prerolls og lange reklameavbrekk a la tradisjonell tv midt i en videostrøm er ikke noe TV 2s nye sjef kan være stolt av. TV 2 må tyngre inn i den digitale reklameøkonomien for å ta en større del av det hurtig voksende markedet for videoannonser på nett.

Europas største kringkaster, tyske RTL, bladde i 2014 opp én milliard kroner for å sikre seg en digital markedsplass for online video og RTL er heller ikke alene om å investere på dette området. Både Facebook, AOL og Google er alle tungt inne i dette markedet allerede.  Olav Sandnes kan bli den første TV 2-sjefen som virkelig får føle overgangen fra tradisjonell tv-reklame til digitale videoannonser på kroppen.

Sandnes må også jobbe med en skisse til en ny avtale med Staten, en avtale som løper ut denne våren. Den nye TV 2-sjefen må overbevise regjeringen om at fortsatt satsing på nyheter og tilstedeværelse i Bergen har en pris. Her kan man lett se for seg privilegier som en ytterligere liberalisering av reklameregelverket som for eksempel å tillate reklame for reseptfrie medisiner på tv og de nye internasjonale gamingaktørene.

En stor utfordring blir også arbeidet med å sette sammen en ny ledergruppe. Her må Sandnes vise handlekraft skal han få respekt i TV 2-organisasjonen. Da Harald Strømme overtok i TVNorge bar det rett ut med salgsdirektøren og kommunikasjonssjefen. Vi sier ikke det samme vil skje i TV 2, men endringer vil garantert komme.

Den siste utfordringen vi ønsker å trekke frem er kanskje den viktigste. For å gjøre seg mer uavhengig av et konjunkturutsatt reklamemarked, har TV 2 under Alf Hildrum økt satsingen på betal-tv og her har de attraktive Premier League-rettighetene vært nøkkelen til at TV 2 i dag henter inn over én milliard kroner andre inntekter og har et par hundre tusen abonnenter på TV 2 Sumo.

Hva skjer med TV 2s betal-tv-virksomhet dersom rettighetene til Premier League forsvinner til SBS Discovery, MTG eller Google for den saks skyld? 2015 blir året da disse rettighetene skal forlenges.

Olav Sandnes får et bratt oppstartsår som ny TV 2-sjef.