Schibsted har lagt kraftig på seg det siste året på Oslo Børs. Med en kursoppgang på nesten 20 prosent i 2014 slo det norske mediekonsernet både hovedindeksen på Oslo Børs og samtlige av de største europeiske mediekonsernene.

- 2014 var et år der det ble levert mange strålende prestasjoner i Schibsted. For mediehusenes del så har de vunnet mange priser for både god journalistikk og digital utvikling nasjonalt og internasjonalt, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted til Kampanje.

Schibsted begynner nå å bli et av de virkelig store norske børslokomotivene og var før jul til og med større enn industrigiganten Orkla. Medieinvestorene priser i dag Schibsted til rekordhøye 49,5 milliarder kroner. Selskapet er i dag større enn den tyske forlagshuset Axel Springer (46 milliarder norske kroner) og nærmer seg internasjonale giganter som Rupert Murdochs nye aviskonsern News Corp (67 milliarder kroner) i børsverdi.

- Schibsteds markedsverdi har økt mye gjennom 2014 og dere har distansert de fleste andre store, nordiske og europeiske mediekonsernene i markedsverdi. Hva tenker du om det?

- Når det gjelder verdi er jeg ikke så opptatt av å sammenligne oss med andre. Jeg er opptatt av en langsiktig, sunn og god utvikling av Schibsted-konsernet, sier Schibsted-sjefen.

- Gode på journalistikk
Tidligere i dag kunne medieanalytiker Alexander Høst i ABG Sundal Collier fortelle Kampanje at den kraftige kursoppgangen «hadde lite med medier» å gjøre. 

- Det er lenge siden Schibsted har vært et medieselskap. Det har de ikke vært på mange år. De ser kanskje ikke på det slik selv og det føles sikkert litt vondt, men ser du på verdiene og tenker på pengene så er de blitt et rubrikkselskap som eier noen aviser, sa Alexander Høst i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Les også: - Lenge siden Schibsted var et medieselskap

Rolv Erik Ryssdal trekker likevel frem flere av prestasjonene til mediehusene når han blir bedt om å oppsummere 2014.

- BT vant SKUP-prisen, VG har høstet mye ære for sin glimrende dekning av sjakk-VM og Aftenposten har nylig gravet fram en sak om mobil-overvåkning som har sjokkert mange. Når det gjelder journalistikk og digital utvikling mener jeg vi er gode, sier Ryssdal.

- Krevende for mediehusene
Ryssdal er likevel enig i at det er «krevende» tider for mediehusene».

- Det er selvsagt meget krevende for mediehusene i og med at annonseinntektene fra papirproduktene falt så mye og så raskt som de gjorde i 2014. Denne trenden må vi regne med at fortsetter også i 2015. Selv om det er tøft så kom det ikke som noen overraskelse på oss, og vi har jobbet hardt i flere år for å bygge fremtidens digitale mediehus. Jeg er glad for at vi har kommet et godt stykke på vei, men samtidig er det viktig å være realistisk nok til å innse at mye jobb gjenstår, sier Ryssdal.

Når det gjelder 2015 er Schibsted-sjefen særlig spent på hva avtalen med Naspers vil utvikle seg. Avtalen var den desiderts aksjetriggeren i fjor og åpnet for at Schibsted kan starte opp fire forskjellige joint ventures i Brasil, Indonesia, Thailand og Bangladesh med sørafrikanerne.

- Når det gjelder våre digitale rubrikktjenester så jobbes det veldig godt i Finn her hjemme. Våre siter gjør det også bra og er ledende i land som Frankrike, Spania og Italia for å nevne noen. En viktig hendelse i 2014 på dette området er avtalen vi og vår partner Telenor gjorde med sørafrikanske Naspers om felles satsing på rubrikkmarkedene i Brasil, Indonesia, Thailand og Bangladesh. Dette vil gi store fordeler for brukerne av digitale markedsplasser i disse landene ved at det blir enda enklere for dem å kjøpe og selge brukte ting. Det blir veldig spennende å se hvordan vi sammen klarer å utvikle dette i 2015, sier Ryssdal.