Forrige uke, da vi hadde fagfrokost i WAL, reflekterte jeg litt rundt hva forventningen om en rentenedsettelse og bedre økonomi gjør med folk – og selskaper – rundt om i Norge. Nå fikk vi fasiten: styringsrenten står. Likevel har den mentale rentenedsettelsen allerede skjedd for mange, og nå ble det altså retrett på dette.

Folk hadde begynt å puste litt friere. Budsjettene hadde begynt å løsne. Troen på at «nå går det snart bedre» hadde meldt seg – og den optimismen påvirker atferd, før realitetene faktisk gjør det.

Dette er viktig for oss som jobber med markedsføring. Når renten nå ikke settes ned, kolliderer forventning med virkelighet. Det kan slå ut i en ny forsiktighet i forbruket, akkurat når vi trodde ting skulle lette.

Folk må endre planer rundt sommerferier, vil jobbe med å forhandle ned faste kostnader, og søker seg i større grad mot billigere alternativer. Merkevarer som representerer trygghet, «verdi for pengene» og økonomisk kontroll vil fortsette å bli preferert.

Vi markedsførere må være tett på den emosjonelle økonomien – ikke bare den makroøkonomiske virkeligheten når vi skal gjøre oss attraktive. Folk handler på forventning, stemning og trygghet. Når optimismen er skjør, må kommunikasjonen være desto klarere.

Spørsmålet er ikke bare hva renten er, men hvilke forventninger som ligger rundt rentebanen fremover. Og selv om Norges Bank nå sier at den «mest sannsynlig» skal ned, så er tilliten til dette utsagnet nå langt svakere ettersom de ikke har kontroll på prisstigningen.

Så, selv om du ikke skal endre retning eller posisjon, bør du kanskje være litt mer observant på forbruksmønsteret til kundene dine, og se på de mulighetene som ligger for å treffe på disse.

Denne kommentaren ble først publisert på Linkedin og er gjengitt med tillatelse.