Det var med stor interesse vi leste innlegget til Glenn Engebretsen «Kaster norske bedrifter penger bort på sosiale medier?». Og som en som sitter på svaret for i hvert fall deler av bransjen her i Norge kan jeg si at det korte svaret er både ja og nei. Det lange svaret er imidlertid langt mer fascinerende.

I 2024 gjennomførte vi i Dentsu salgsmodellering for i overkant av 50 norske annonsører som brukte totalt 7,3 milliarder kroner i medieomsetning over de siste tre årene, med andre ord har vi et ganske omfattende grunnlag for å vite hva som gir effekt i dagens mediemarked. Om vi ser dette opp mot Profit Ability 2 som Glenn refererer til fra Storbritannia (25 mrd. kr. medieomsetning siste tre år fordelt på 141 annonsører), kan vi si at vår studie i Dentsu vil gi et ganske representativt bilde av det norske markedet når man tar for seg forskjellen i størrelse på mediemarkedet i UK og Norge.

Når vi ser på de aggregerte resultatene er det første som slår meg at det er ganske store forskjeller mellom UK og Norge. Ja, norske annonsører bruker en god del på sosiale medier (11,3 prosent ifølge mediebarometeret, og i overkant av ni prosent i vårt datasett), men det er veldig store forskjeller i effekt fra det ene sosiale mediet til det andre. Der Profit Ability 2 kun omtaler alt i en samlepott som heter «Paid Social» er vår studie oppdelt med salgseffekt fra de forskjellige plattformene.

Ser man alt under ett, så er norske annonsører sin mediespend (9-11 prosent) ganske i henhold til salgseffekten sosiale medier gir (ca. 10 prosent i vår studie). Der det begynner å svikte er når vi deler opp på hver enkelt plattform. De sosiale mediene som skaper størst effekt i Norge er definitivt de som er video-first (Snap, TikTok), mens feedbaserte sosiale medier havner lengre bak. Ser vi på både kortsiktig og langsiktig ROI så får norske annonsører faktisk hele 41 prosent mer salg fra de videobaserte plattformene enn de feedbaserte. Allikevel er det disse feedbaserte plattformene som i dag sluker opp mesteparten av medieomsetningen her til lands.

Norske annonsører vil med andre ord være svært godt tjent med å nyansere mer på de forskjellige plattformene, og legge medieinvesteringene basert på effekt fremfor å gå etter bredest dekning.

Hva som skaper effekt vil alltid være forskjellig fra annonsør til annonsør, men kort fortalt kan vi vel trygt si at levende bilder, uansett hvor de blir konsumert, fortsatt er den viktigste driveren for salgseffekt for norske annonsører.

Så mens britene har sine vaner, så har vi i Norge våre, som eksempelvis å se på grevinnen og hovmesteren eller å sende en Snap på nyttårsaften.

Heldigvis har mange annonsører her til lands også startet på en ny vane, å legge investeringene sine der de får best effekt. Fortsett med det.