Navn: Hanne Danielsen
Stilling: Merkevaresjef i Vipps MobilePay
Alder: 41
Aktuell: Vipps lanserte nylig tæpping og klinte til med den største reklamekampanjen på ni år.
- Det virker som om det meste går på skinner for Vipps om dagen med lanseringen av tæpping og seier i omdømmemålinger. Hvilke grep har vært de viktigste for Vipps?
- I tillegg til å treffe blink med reklamekampanjene våre, som vi legger mye sjel i, tror jeg mye av hemmeligheten ligger i at personligheten til merkevaren Vipps gjennomsyrer absolutt alt vi gjør. Fra tekstene i appen, til kundeservice og stillingsannonser. Den oransje tråden skal veves inn i alt. Og gjør vi noe skikkelig «vippsete», så gjør vi det bra.
- Hva spiser og drikker du på julaften?
- Jeg er fra Oslo, så gjennom oppveksten har det vært ribbe. Men de siste årene har vi hatt julaften hos oss selv og gått egne veier. Hummersuppe og sjøkreps det ene året, og pinnekjøtt det andre. Vi har med andre ord en lite dogmatisk tilnærming til julematen. Min svigerfamilie i Stavanger har dessuten introdusert meg for en for meg ukjent julerett: surstek. Oksestek som har ligget i kulturmelk i kjøleskapet i en ukes tid. Det høres spesielt ut, men blir mørt og godt. Jeg drikker øl, rødvin eller brus. Og i fjor tror jeg vi startet vi en ny tradisjon med Amaretto Sour til gavene. Nam!
- Hvilken julesang er din favoritt og hvilken hører du helst aldri igjen?
- Vi har en Whamageddon-konkurranse gående på jobb, der det er om å gjøre å unngå å høre «Last Christmas» av Wham i desember. Jeg røyk allerede 4. desember da en uvitende kollega spilte den på full guffe i kontorlokalet og dro med seg en god del vippsere i døden, men er egentlig glad for det – for det er og blir en favorittlåt i jula, og nå kan jeg gå på julebord uten å hauke over spillelista. Jeg kommer ikke på noen julesanger jeg ikke liker, faktisk! Og jo eldre jeg blir, dess mer rørt blir jeg av de gode, gamle norske.
- Om du skulle oppsummere 2024 med tre ord, hvilke ord ville du valgt, og hvorfor velger du akkurat de ordene?
- Berg-og-dalbane. OL-memes. Vipps-tæpping. Berg-og-dalbane fordi det har gått raskt, med kjappe, uventede svinger, høye topper og noen dype daler, og det har egentlig bare vært om å gjøre å holde seg fast og ta ting som det kommer. Presidentvalget i USA er et eksempel. Fra vår egen Muffin-man på TikTok til Raygun og han tyrkiske skyteren, ble dette året da OL ble en snakkis-buffet også for oss som ikke er så interessert i selve idretten. 2024 var også året da «the first step forward into a new era came from a small financial organization in Scandinavia», som The Verge skrev om at Vipps som første selskap i verden lanserte en konkurrent til Apple Pay for betaling via tæpping nå i desember. Det er klype-seg-i-armen-kult.
- Hvilken person har imponert deg mest dette året?
- Kamala Harris. Nå gikk det jo åpenbart ikke veien til slutt, og det er helt sikkert mye Demokratene kunne ha gjort annerledes. Men å følge den bevegelsen hun og teamet bygde på rekordtid fra de dramatiske dagene i juli og frem mot valget i november … Gåsehud!
- Kommer monarkiet til å overleve årets kongelige skandaler og har din tillit til kongehuset blitt svekket?
- Jeg så TV-serien «House of the Dragon» i år. Der er prinsen en helt grusom type, men siden blodslinjen må følges, blir det likevel han som tar over tronen når kongen dør. Det slo meg at logikken i at den førstefødte skal ta over tronen helt uavhengig av vilje og evne er den samme vi har i Norge i dag. Uten sammenligning for øvrig. Det er lett å se hvor utdatert ideen er når du ser det i et fiktivt univers med drager og kostymer. Men når du ser en av Kongens folkelige og fine taler, glemmer du fort bort hvor absurd det egentlig er at det sitter en smått vilkårlig valgt familie i et slott midt i Oslo i 2024. Kanskje det på en måte ikke er fair av oss å forvente mer av den familien, enn av andre mennesker. Samtidig har kongehuset som institusjon makt og privilegier, og verken kvakksalveri eller kriminalitet hører hjemme der. Monarkiet overlever nok dette året også. Men jeg heller mot å tenke at det kanskje er på tide å tenke på refrenget snart. For alles del, ikke minst dem selv.
- Formueskatt er en av de store politiske debattene for tiden. Hvor stor formue skulle du hatt før du satte deg på flyet til Sveits?
- Jeg håper og tror jeg ville vært idealist til beinet, også med en svulmende pengebinge. Jeg stemmer på det jeg mener er til det felles beste, og ikke etter hva som gagner egen lommebok eller livssituasjon. Dessuten syns jeg Sveits virker kjedelig.
- Hvis du skulle la deg inspirere av Kirsti Bergstø til å lage en «Wall of Shame», hva hadde vært temaet og hvem ville fått bildet sitt på veggen?
- Temaet ville vært folkemord, og bildet ville vært av Netanyahu.
- Posten brukte kunstig intelligens til å lage årets julefrimerker og Coca-Cola brukte KI til å lage reklamefilm. Har bruken av KI allerede gått for langt?
- Jeg er like livredd for, som jeg er nysgjerrig på, KI. Jeg tror KI er et nyttig substitutt i verktøykassa til kreative mennesker av kjøtt og blod, men jeg er enn så lenge ikke redd for at illustrasjoner av tolvfingrede mennesker med kreativ tannstilling vil ta over verden.
- Hva er nyttårsforsettet ditt?
- Å bruke byen bedre! Jeg tar meg ofte i å anbefale danske og finske kolleger å ta turen til både det ene og andre stedet jeg ikke selv har besøkt på lenge. Du angrer aldri på et badstubesøk eller et bad – eller en tur på museum, teater eller kino. Så det skal jeg gjøre oftere.
Les mer: Desemberintervjuet med Herman Mueller Stormyr
Kommentér