I 1839 ser den franske kunstneren Paul Delaroche et fotografi for første gang og utbryter at det markerer maleriets død. Denne subjektive ytringen reflekterer holdningen som mange senere også vil uttrykke i møte med de mange teknologiske fremskritt.
Dermed er det fullt forståelig at Anders Muurman Holm rykker ut på vegne av bransjen for å uttrykke sin skepsis til KI-generert innhold, spesielt når det oppleves som et brudd med tradisjonelle verdier og det «ekte» uttrykket. Og kritikken reflekterer et velkjent mønster av motstand, frykt og skepsis når noe nytt og revolusjonerende introduseres. Ja, både fotografiapparatet, elektrisiteten, bilen, datamaskinen og strømmetjenestene har alle vært der i sin spede start.
Når Holm sier at KI skaper avstand, må jeg spørre: Er det teknologien som skaper avstanden, eller er det hvordan vi velger å bruke den? Teknologi uavhengig av type er verktøy for å effektivisere, forenkle og åpne for nye muligheter. Samtidig tvinger oss til å reflektere over hva vi verdsetter, slik som tidsbruk og resultat.
Generativ KI er ikke annerledes, det vil ikke fjerne det menneskelige, men gi oss nye metoder for å kunne skape og uttrykke historier, følelser og budskap.
Kritikken om at KI-bildet i ovennevnte sak mangler idé bør snus: Ideen og intensjonen ligger jo akkurat i hvordan bildet brukes og dermed hvilken historie det forteller. Dersom Kirkens Bymisjon skulle få givere gjennom en heller kostnadseffektiv løsning, bør vi se på det som en styrke, ikke en svakhet. Tenk hvis resultatet heller frigjorde ressurser for en organisasjon som er avhengig av å hjelpe andre mennesker.
Sammenligning med sosial dumping er også uheldig. KI er ikke nødvendigvis en erstatning for mennesker, men et verktøy som utfyller og forsterker det menneskelige arbeidet. De generative verktøyene som KI nå byr på, gir en hel generasjon unge kreative skapere mulighet til å lære og utforske, dermed kunne vise, bygge og fremme sitt talent på en langt mer kostnadseffektiv og raskere måte enn hva tidligere. Jeg mener at det derfor er avgjørende å ikke kjempe mot teknologien. Men for å komme dit må noen ta risikoen og prøve det ut tross kritikk og rettede pekefingre.
KI vil aldri gjøre den kreative prosessen overflødig eller la kreativiteten dø i nær fremtid. Kreativitet handler ikke utelukkende om verktøyene vi bruker, men om ideene, budskapene og de emosjonelle forbindelsene vi prøver å skape. I denne prosessen er KI et av de bedre verktøy som gir oss muligheten til å oppdage nye retninger og utfolde fantasien vår. For denne fremtiden kommer om vi vil eller ikke, og den vil tilhøre de som forstår hvordan man kombinerer det gamle ved å beherske det nye.
Ble det slik at maleriets tid var over i 1839? Nei, definitivt ikke. Der sikkert de fleste valgte å fortsette å dyrke sine evner innenfor maling og tegning, oppdaget andre et nytt talent: fotografering. Og med det ble verden introdusert for en ny profesjon og en rekke nye arbeidsmuligheter.
Kommentér