Möller’s Tran er en av Norges eldste og mest folkekjære merkevarer som de aller flest har hatt et forhold til i løpet av livet. I år fyller den ikoniske tranen 170 år, takket være apotekeren Peter Möller, som i 1854 innførte en ny og revolusjonerende metode for tranproduksjon.

Resultatet har vært på den grønne flasken siden, og har blitt Orkla Healths spydspiss til nye markeder. Særlig i asiatiske markeder har norsk tran økt sterkt i popularitet de siste årene.

- Norsk tran oppleves som unikt og annerledes fordi det er basert på råvarer fra rene arktiske farvann. Vi ser at det norske opphavet er ettertraktet hos mennesker over store deler av verden, sier Johanna Kosanovic, Global Category Director Omega 3 i Orkla Health.

I mer enn 100 år har Möller’s Tran vært en norsk eksportvare og selges på apotek i hele Europa. I dag har Møllers Tran en voksende ekspansjon og selges i mer enn 30 land, i Europa, Asia og USA. Det største markedet utenfor Norge er Polen.

Og i forbindelse med 170-års jubileet er det gjennomført store markeringer over hele verden, blant annet i Baltikum, Polen, Romania, Taiwan, Tyrkia og Kina. 

- Möller’s selges både i dagligvare, på apotek og på nett og det er gledelig at vi har lykkes med bredbasert vekst i kombinasjon med spennende innovasjoner, sier Karolina Grønås Henriksen, Managing Director i Orkla Health.

Tidligere i år åpnet Orkla Health et helt nytt produksjonsanlegg der restråstoffene fra skreifisket kan utnyttes enda mer effektivt enn tidligere. Det nye anlegget skal bidra til bedre utnyttelse av råvarene, og settes i full drift fra 2025.

- Vi har investert i nytt prosessutstyr for enzymatisk hydrolyse, en teknologi som ikke tidligere er benyttet i produksjon av tran. Dette tar norsk tranproduksjon til et nytt nivå, som både gir bedre ressursutnyttelse av fisken og bedre proteinutvinning, sier Shaher Yar Khan, COO for Orkla Health.