Den norske virksomheten til Klingit oppstod da de kjøpte Graphiq i Oslo i august i år. Graphiq ble grunnlagt i 2015 og ble i 2017 kåret av Creative Business Cup Norge til beste kreative gründerbedrift. Siden starten har selskapet utviklet en digital plattform som matcher frilansere i kreativ industri med kunder.

Nå bytter Graphiq navn til Klingit, samtidig som de ruller ut abonnementstjenesten selskapet er kjent for i Sverige. Den gir kundene tilgang til en prosjektleder og et team av designere som kan gjøre alt fra tekst til presentasjoner og nettside. Forretningsmodellen baserer seg på transparent prising, strukturert som et slags klippekort, og raske leveranser.

Les mer: Svenske Klingit tar over Graphiq: - Vi har fulgt med hverandre noen år

- Behov for noe nytt
I Sverige omsetter Klingit for 50 millioner kroner.

- Vi har vokst veldig fort i Sverige og er virkelig blitt en kjent utfordrer i den tradisjonelle bransjen. Nå tar vi det videre i Norge, sier Klingit-sjef Anders Ringstedt.

- Hvorfor tror du Norge er klar for denne tjenesten?

- Vi ser at den tradisjonelle byråverden har behov for noe nytt. Markedssjefer jeg prater med har et stort behov for rask og kostnadseffektiv produksjon av kreativt materiale, spesielt i litt tøffere tider, men tradisjonelle byråer er ikke rigget for det.

- Hva er det dere gjør som gir raskere og mer kostnadseffektive produksjoner?

- Fremfor alt tar vi i bruk teknologi og vi har investert mye i plattformen vår der vi har all kommunikasjon med kunder og alle filer. Abonnementsmodellen vår gjør det enkelt for kundene og se hva det koster, og det gjør det også enklere for oss å bemanne og optimere teamet vårt etter kundens behov.

- Vi har også investert mye i kunstig intelligens og bildegenerering. Modellen trenes opp på kundenes merkevare-identitet og kan generere KI-bilder ut ifra det.

Kommer med stikk til konkurrenter
For å sparke inn dørene i den norske byråbransjen lanserer Klingit denne uken en låt og musikkvideo med navnet «Gaffelbyrå». Den er levert av Petter Haga, som blant annet er kjent for den feststemte låten «Mango Ipa», på bestilling fra Klingit.

Her harselerer Klingit med byråer som tar 257.000 kroner for en PowerPoint-presentasjon.

«Vi spiser kun med pinner, skriver regning med gaffel», synger Petter Haga i låten. «Takk for at du ringte, fakturer deg nå». 

- Hvordan ble denne sangen til?

- Erik i Klingit Norge (gründer Erik Sandsmark, red. anm.) kjenner Petter Haga fra tidligere, og vi ser på dette som en morsom måte å spøke litt med vår egen bransje. Kommunikasjon skal være morsomt og det håper vi at mange synes denne låten og videoen er. Det er en kjerne av sannhet i det også. Bransjen er ikke spesielt transparent og markedssjefer får fakturaer som er altfor høye, sier Ringstedt.

- Men dette er en bransje hvor timeprisene knapt har økt på et tiår. Er ikke problemet at de tar seg for dårlig betalt?

- Hvordan man tar seg betalt handler også om hvordan man jobber og hvordan man møter kundenes behov. Der er det en mismatch. Kundene trenger ikke alltid noe veldig avansert eller stort. Det er viktigere at det er raskt og effektivt og da må man tilpasse seg det.

- Du mener man må tilpasse leveransene til kundenes betalingsvilje?

- Jeg har mye erfaring fra den tradisjonelle byråverden og jeg vet at man kan tjene mye på å jobbe mer effektivt og datadrevet. Da går prisene også ned og det er den samme utviklingen man ser i nesten alle andre bransjer.

- Har du selv lagt til låta på spillelistene dine?

- Den går varm her hjemme. Jeg synes den er morsom, humrer Ringstedt.

Her kan du se musikkvideoen: