Flytoget er et hurtiggående tog som går mellom Drammen, Oslo og Oslo, lufthavn. Onsdag har de ansatte i de to selskapene fått beskjed om at de nå får en felles arbeidsgiver, skriver VG.

NRK meldte om saken først.

- Målet vårt er å gi alle som reiser med tog på Østlandet et bedre tilbud, samtidig som staten får mer for hver krone vi bruker på jernbane, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Etter sammenslåingen skal de reisende kunne reise med flytoget med samme billett som de bruker på kollektivtilbudet ellers i området.

- På sikt blir kollektivtilbudet til Gardermoen enda bedre. Det blir mindre ventetid mellom avgangene, bedre plass og de som reiser kan bruke Ruter-billett på alle togene, sier samferdselsministeren.

Selskapene skal være likestilte
Ståle Nistov
, administrerende direktør i Flytoget, sier i en pressemelding at de var imot sammenslåingen.

- Det er godt kjent at ansatte, fagforeningene og Flytoget som selskap, har ønsket å bestå som et eget selskap. Dette har vi ikke fått gjennomslag for, sier han.

Vy på sin side tror sammenslåingen vil bli en suksess.

- Dette er en god beslutning. Nå kan vi jobbe sammen med Flytogets dyktige ansatte med å utvikle et nytt, helhetlig og bedre togtilbud som er åpent for alle reisende, uttaler Vys konserndirektør for tog Erik Røhne i en pressemelding, ifølge NRK.

Samferdselsministeren har uttalt at de to selskapene skal være likestilte i sammenslåingsprosessen. Nistov mener dette er viktig for å videreføre kulturen i sitt selskap.

- Selv om organiseringen nå blir annerledes, skal Flytoget fortsette å utfordre og være kompromissløse på vegne av kunden. Det fortjener de reisende. Og det fortjener norsk jernbane, uttaler han.

- Vil gjøre gull om til gråstein
Både Frp og Høyre er kritisk til at selskapene skal slås sammen.

- Det er utrolig at Støre-regjeringen vil gjøre gull til gråstein. Vy er en av Norges minst populære merkevarer, mens Flytoget ligger helt i toppen. Det er ikke bra for togpassasjerene at vi igjen får et NSB-monopol i landet, sier Trond Helleland i Høyre.

Frp trekker også fram at Flytoget er et tilbud som mange kunder er fornøyd med.

- Dette kommer ikke til å gjøre togtilbudet bedre, snarere tvert om. Frp vil opprettholde flytog-tilbudet, som i dag er Norges nest mest populære selskap, sier jernbanepolitisk talsperson i partiet Morten Stordalen.

Til dette sier Nygård at Vy nå skal lære av Flytogets gode renommé.

- Selskapene får nå tid til å lære av hverandre, innføre beste praksis og samkjøre personalet før Vy skal kjøre alle tog til og fra flyplassen. Det er viktig å gjøre grep nå for å få til en effektiv overgang og god kvalitet på det fremtidige togtilbudet fra dag én, sier statsråden.