Forestill deg en verden hvor hver målgruppe mottar annonser med innhold som er spesielt tilpasset deres interesser, atferd og behov. Nei, det er ikke bare en ønskedrøm, men en realitet som er innen rekkevidde for annonsører gjennom dynamisk kreativ optimalisering (DCO). Når det er nevnt, synes jeg det er forbløffende at så få annonsører utnytter dette potensialet til det fulle. Spesielt når målrettet og personalisert kommunikasjon forventes å være med på å definere morgendagens markedsføringslandskap. Adresserbare visninger betyr i praksis at de har et mye større potensial for å oppfattes som relevante for den enkelte mottaker, og dermed vil være mer virkningsfulle for å skape mental tilgjengelighet. I dag er mindre enn 5 prosent av alle visninger optimalisert slik, dette er selvfølgelig altfor lavt!

Som medieplanleggere bruker vi innsikt, analyse og erfaring til å lage den beste medieplanen for å fange oppmerksomhet. Men alt for ofte er det levert med et generisk annonsebudskap. Ifølge Nielsen, står det kreative for 47 prosent av effekten av et gitt utfall, forutsett at folk har sett annonsen. Annonsørrapporten fra 2023 viser til at annonsører støter på utfordringer knyttet til dette; man må finne balansen mellom å skape relevante og engasjerende annonser på tvers av kanaler, holde kostnadene og kompleksiteten på et håndterbart og akseptabelt nivå. Dette er ressurskrevende og komplekst, spesielt når man tar hensyn til forbrukernes preferanser og atferd. Det er her DCO kommer inn som løsningen!

DCO gjør det mulig for annonsører å automatisk lage effektive og tilpassede annonser i stor skala ved å bruke dynamisk innhold basert på datapunkter, kontekst, atferd og sanntidssignaler. Den automatiserte prosessen er kostnadsbesparende og gir større rom for testing og læring. Det muliggjør mer effektive kampanjer, for raskere aktivering, enklere kontroll og konsistens av merkevaremarkører på tvers av formater og kanaler. Det er et enormt potensial som burde utnyttes.

Det er mye mer enn masseproduserte displayannonser

DCO har utviklet seg fra masseproduserte displayannonser til dynamiske annonser på de fleste digitale flater, som programmatisk utendørs, video, TV og Meta. Dette gir større muligheter for å vise relevante og engasjerende budskap til målgruppen på tvers av plattformer og formater.

Plantasjen er et godt eksempel på en aktør som har omfavnet de nye mulighetene med teknologien. I samarbeid med Clear Channel var de den første annonsøren i Norden som tilpasset sine budskap på tvers av 262 digitale utendørsskjermer basert på datapunkter som vær, tid på døgnet og lokasjon. Plutselig opplevdes utendørsreklame både personlig og relevant.

DCO - svaret for økt relevans og mental tilgjengelighet? 

Ifølge Ehrenberg Bass Institute, med Sharp og Romaniuk i spissen, kan merkevarer skape vekst ved å gjøre merkevaren mer fremtredende i folks hoder knyttet til behov og behovssituasjoner og å bli gjenkjent. Karen Nelson Field understreker også viktighet av merkevaremarkører i en verden hvor oppmerksomheten er flyktig.

Opplevd relevans av et budskap er en sentral driver av både oppmerksomhet, engasjement og handling. Relevans handler om å knytte merkevaren til det den enkelte opplever som viktige behovssituasjoner og assosiasjoner, men også å gjøre det i riktig kontekst, på rett tid, rett sted, riktig plattform, med mer. Utfordringen er at ingen forbrukere er like og at varierer betydelig mellom plattformer og annonseformater. Faktorer som tid på døgnet, vær og hverdagssituasjoner kan ha innvirkning på oppmerksomheten og på hvordan forbrukerne responderer på reklame. For eksempel vil en annonse for varm sjokolade være mer effektiv på en kald vinterkveld, enn en annonse for solkrem.

Som dere sikkert skjønner, er mentalt tilgjengelighet og relevans som to utemmede hester, og mange annonsører kan føle seg som klossmajorer i sadelen. Men du kan temme villhestene med den teknologiske lassoen, DCO. Ta grep om den og ri inn i solnedgangen med bannere som blafrer i vinden, trygt i vissheten om at budskapet ditt vil treffe mål med imponerende presisjon. Men, som enhver god cowboy vet, er det ikke lett å temme hesten. Du må velge riktig lasso.

Jeg ville valgt en skalerbar, fleksibel og fremtidsrettet løsning som dekker dine behov og som kan integreres med eksisterende kanaler og systemer. Vurder å kombinere den med kunstig intelligens for ytterligere optimalisering. Kompetanse innen dataanalyse, kreativitet og optimalisering er en fordel. Fokuser på å bygge intern kompetanse eller samarbeid med erfarne partnere. Integrert DCO som del av en helhetlig markedsføringsstrategi, med klare mål, målgrupper og budskap.

Fremtiden er her, og den er dynamisk, kreativ og optimalisert. Hva venter du på?