Onsdag offentliggjorde Brand Finance listen over de mest verdifulle merkevarene i Norden, og avslørte at det er endringer i toppen. Etter elleve år må den svenske møbelhus-giganten Ikea se seg slått av den norske oljegiganten Equinor, skriver Brand Finance i en pressemelding.

Equinor verdsettes til 15,6 milliarder euro, og Ikea til 14,7 milliarder euro. Tredjeplassen går til det svenske bilmerket Volvo, som verdsettes til 10,9 milliarder euro.

Brand Finance har målt merkevarer i mer enn 25 år, og årlig gjennomfører byrået mer enn 5000 merkevarevurderinger basert på markedsundersøkelser.

I den ferske rapporten skriver Brand Finance at dette er første gang Equinor har inntatt førsteplassen – som Ikea har hatt siden 2013. Byrået skriver videre at Equinors merkevare økning i stor grad skyldes produksjonsøkninger og fokus på utvidelse av deres fornybare energiportefølje.

Ikeas merkevare verdi har ifølge Brand Finance sunket med fire prosent. I fjor ble Ikea verdsatt til 15,4 milliarder euro, mens Equinor på andreplass ble verdsatt til 12,6 milliarder kroner.

Ifølge Brand Finance er Lego, Scandic og Ica de tre sterkeste merkevarene i Norden, mens det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk, som produserer legemidlene Wegovy og Ozempic, er Nordens raskest voksende merkevare.