Utdanningen for å bli digital markedsfører har noen vesentlige mangler, og er altfor dårlig slik det er lagt opp i dag. Dette er spesielt skremmende siden flere av disse studieretningene ofte koster flere hundre tusen kroner å gjennomføre.
Nå har jeg jobbet som leder innen fagfeltet digital markedsføring i mange år, og har tilnærmet aldri møtt en såkalt ferdig utdannet digital markedsfører med god innsikt i viktige verktøy som Google Ads, Meta Business, Analytics, HubSpot eller liknende. Mange har hatt teoretiske forelesninger om det, men få har faktisk brukt verktøyene. De eneste som har et snev av innsikt, er de få som har tatt initiativ til å lære dette selv på fritiden. Likevel kan de kalle seg for utdannede digitale markedsførere. For meg, er det som om en snekker skal kunne kalle seg utdannet uten å noen gang ha tatt i en hammer. Den ferdig utdannede snekkeren har kanskje sett en forelesning om hvordan hammeren fungerer, men holder det til å bygge et hus?
Skal man utdanne seg til å bli håndverker, må man ut i praksis før man er ferdig. Dette er en nødvendighet og et krav, da man ikke kan bygge et hus etter bare å ha lært teorien. Man må gjøre noe, jobbe, og faktisk utøve arbeidet for å bli en håndverker.
Digital markedsføring er kanskje ikke like fysisk krevende, men det er et håndverk. Man bruker verktøy - digitale sådan - for å kunne gjennomføre jobben som markedsfører. Digitale analyseverktøy, rapporteringsverktøy og verktøy for teknisk oppsett av annonser. Alle disse er nødvendig for å bli en god markedsfører, men ingen av dem får mer oppmerksomhet enn noen powerpoint-slides med skjermdumper fra gjesteforelesere.
- «Klart jeg kan bygge hus, jeg har jo sett en hammer»
- «Klart jeg kan fikse badet ditt, jeg har sett foredrag om rørtang og pipetrekker»
- «Klart jeg kan Google Ads, jeg har hørt flere forelesninger om det»
Behovet til studentene, dersom de faktisk skal ha en sjans til å gjøre en god jobb, er mye mer. Studentene trenger praksis med reelle case. De trenger faktiske kampanjer med strategi, mål og budsjetter for å faktisk lære hvordan man gjør jobben. Og de trenger alt dette over tid, mer enn bare noen timers forelesning. Studentene trenger praksis, på lik linje som en håndverker.
Spør du meg, må utdanningen endres, og avtaler med næringslivet må på banen. En større dedikert periode av en students utdanning innen digital markedsføring, bør være ute hos en bedrift på utplassering sammen med kolleger som kan faget. På lik linje som rørleggere, snekkere, elektrikere og andre håndverkere bør fagfelt som benytter digitale verktøy også ha lærlingplass som en dedikert del av utdanningen.
Studentene trenger en plass å utøve digital markedsføring, og opparbeide seg faktisk erfaring. Først da kan de levere på det alle arbeidsgivere har behov for. Nemlig en som kan gjennomføre jobben, ikke bare snakke om den.
Enkelte bedrifter har implementert egne arenaer for læring, ved å tilby traineestillinger for praksis. Noen gjør det for å teste sine potensielle ansettelser, mens andre gjør det for å faktisk ta et samfunnsansvar overfor studentenes grunnleggende behov for lærlingplass og praktisk gjennomføring. I mitt eget byrå gjør vi det litt for begge deler. Jeg brenner for at fagfeltet digital markedsføring skal få mennesker med kvaliteten den fortjener. Samtidig kan vi rekruttere nye mennesker som vi selv har vært med å forme.
Det burde dog ikke være opp til bedriftene selv å legge opp til denne praksisplassen. Det er veldig bra at bedrifter legger opp til det, men det egentlige ansvaret ligger hos utdanningsstedene. Det er disse som skal ruste digitale markedsførere klare for arbeidslivet. Det er også disse som tar betalt for å gjennomføre utdannelsen for å bli ferdig utdannet digital markedsfører.. Da må også langsiktig bruk av verktøyene gjennom praksiserfaring som lærling hos bedrifter bli en del av pensum.
Helt konkret burde utdanningsstedene gjøre avtaler med ulike byråer og større selskaper for å skape læringplasser. Betalt jobb med lærlinglønn der studentene får jobbe ekte case og med ekte penger, og får virkelig erfart hvordan digitale verktøy fungerer. En dedikert mentor i bedriften som følger opp og rådgir underveis. Det trenger ikke å være krevende. Byråene og bedriftene kan enkelt bruke arbeidskraften til å tilby kompetanse under utdanning til redusert pris for bedrifter som vil spare noen kroner. På samme måte som at du kan klippe deg til halv pris hos en frisørlærling, kan du kjøpe timer fra en markedsføringstrainee for redusert timesats. Vinn, vinn, vinn.
Digitale verktøy er også verktøy. For meg er det en selvfølge at dette også krever lærlingtid. Nå er det bare opp til studiestedene å gjøre noe med det.
Kommentér