William Phelps Eno er en oppfinner du kanskje ikke har hørt om, men hvis oppfinnelser du har glede av hver eneste dag. Som niåring ble han og moren sittende fast i en trafikkork i New York med en stor mengde hestekjerrer på kryss og tvers, og han ble fullstendig betatt over kaoset som verken kusker, fotgjengere eller politiet hadde noen klare retningslinjer til å hjelpe seg med.

Som ung voksen var det bare blitt verre, og nå hadde man også fått biler på toppen av det hele. Phelps Eno hadde ingen autoritet eller rolle i samferdselen i storbyen, men han hadde hodet med seg, og mot til å foreslå løsninger. Trafikkproblemet hadde utviklet seg lineært slik at mange tenkte at dette var jo slik det skulle være, det gjaldt bare å være tidlig ute og ha litt flaks.

Men stadig større trafikkorker og ulykker var dagligdags, og de sosiale og økonomiske kostnadene var selvfølgelig høye. Phelps Eno foreslo et sett med enkle trafikkregler, og de ble raskt vedtatt og umiddelbart adoptert i London og Paris som slet med de samme problemene. Men han stoppet ikke der.

Phelps Eno oppfant rundt 1900 rundkjøringen, stoppskiltet, taxiholdeplassene og enveiskjørte gater også, alle bidrag til å radikalt effektivisere flyten og gjøre trafikkbildet mer forutsigbart. Ekspertene, for de var det mange av også den gangen, gjorde som eksperter flest og fordypet seg i enkelte enkeltproblemstillinger, fagområder eller teknologi, og feilet fordi de så etter én enkelt løsning, mens løsningen var mange ulike virkemidler brukt samtidig.

Innsikt er å skjønne dypere sammenhenger, og gjerne gå så langt oppstrøms at du kommer bakenfor enkeltsymptomene. Men som oftest presenteres innsikt som oppramset statistikk, demografisk data, trafikktetthet klokken ni om morgenen og andre mengderelaterte stolpediagrammer.

Phelps Eno hadde ikke tilgang til ekspertenes data, og han var selv ingen ekspert, men en sivilist som verken kjørte bil eller hestekjerre - han hadde ikke en gang lappen! Eno var en nysgjerrig og innsiktsfull betrakter som ikke godtok tingens tilstand, det vi i dag ville kalt innovatør, eller kreatør.

I et samfunn som fortsetter å være komplisert og nærsynt på vertikaler og enkeltløsninger, vil det være plass til smarte ikke-eksperter som observerer og reflekterer ubundet av virkemiddel, teknologi eller medium